Morawiecki lengyel kormányfő legutóbbi nyilatkozatai

2022-09-06 | Budaörs
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a V4-ekről és a magyar kapcsolatokról: Tiszteletben tartva ukrán barátaink érzékenységét, szeretnénk visszatérni az együttműködéshez a V4 keretei között, és a magyarokkal való közös tevékenységhez is.

M.K. újságíró, Sieci: Az ukrán háborúhoz való különböző hozzáállás – egyik oldalon Lengyelország, Csehország és Szlovákia, másik oldalon Magyarország – befagyasztotta a Visegrádi Csoport működését. Van lehetőség az együttműködéshez való visszatérésre? Vajon végetért a barátság a magyarokkal?
Morawiecki: A háborúhoz való hozzáállás valóban erősen megosztott bennünket. De úgy gondolom, hogy idővel az olyan ügyek, amelyben szolidaritásunkat, egyetértésünket és támogatásunkat fejeztük ki, a visszatérésre ösztönöznek majd. Ezt nagyon szeretném!
Mindannyian tudjuk, hogy a Visegrádi Csoporton belüli együttműködés mennyire erősíti országainkat. Ebben az esetben az 1+1+1+1 nem négy, hanem hét vagy nyolc. A V4 ezért létezik még mindig a tagországok eltérő nézetű kormányai, néha jelentős különbségek ellenére is.

M.K. újságíró: Visszatérhetnek a Visegrádi Négyek találkozói?
Morawiecki: Igen, szándékomban áll megpróbálni olyan formulák kidolgozását, melyek révén – az eltéréseket világosan kimondva, tiszteletben tartva ukrán barátaink érzékenységét – visszatérhetünk úgy az együttműködéshez a V4-ek keretein belül, mint a magyarokkal való közös tevékenységhez is azokon a területeken, ahol az értékek és érdekek összekötnek bennünket. Hiszek a közös álláspont megtalálásában. Talán ma a lengyelek is nyitottabbak erre, mint márciusban vagy áprilisban voltak.

……………………………………………………………………………………………………………………………………

Morawiecki:

A magyarokkal nagyon sok dolog köt össze minket. Magyarország – a csehekkel és szlovákokkal együtt – a legközelebbi szövetségesünk az EU-on belül. Magyar barátaink világosan látják, hogy viszik a politikát Brüsszelben. A Visegrádi Csoporttal együtt képesek vagyunk eredményesen realizálni politikánkat.
A mi viszonyunk Ukrajnához nagyon konkrét – segíteni, mert ott van ma a frontvonal és nem akarjuk, hogy ez Lengyelországhoz közelebb kerüljön. Egy dologra azonban felhívnám a figyelmet – akármennyire is kritikusan állok hozzá magyar szövetségeseink sok kijelentéséhez, mégis minden szankciós csomag csak úgy jöhetett létre, hogy egységes szavazatot kapott – így tehát azokat Magyarország is megszavazta.
Sokkal érzékenyebbek vagyunk arra, mi történik Ukrajnában, de a mai energiaválság, a klímaválság és azok következményei, amelyekkel nap mint nap szembesülnünk kell, valamint a gazdasági problémák afelé mutatnak, hogyha különbözünk is, azt keressük, ami összekapcsol minket – így fogunk cselekedni a Visegrádi Csoporton belül is.

(Források: wsieciprawdy.pl és wpolityce.pl/

Megosztás