MOST TE LEGYÉL A MESEMONDÓ!

2020-05-04 | Közélet
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a gyerekek számára küldött tájékoztatót. Érdemes a családban erről is beszélni, mert sajnos vannak, akik visszaélnek a nagyszülők jóhiszeműségével.

Emlékszel, amikor kiskorodban a nagymamád, vagy a papád mesélt neked? Biztosan hallottad már a farkas és a hét kecskegida történetét, a kismalac esetét a farkasokkal, vagy a Piroskáról szóló mesét.

Mi a közös ezekben a mesékben? Az, hogy valamennyiben megtévesztik a mesehősöket.

A negatív szereplő, valamilyen „legendával” átveri a főszereplőt, és így tesz szert az általa vágyott nyereségre, a finom, szaftos falatokra.

A ma élő – sajnos nem mesebeli – csalók, anyagi haszonszerzés reményében, a titeket nagyon szerető nagyszüleitek jó szívét használják ki sok esetben.

Telefonon felhívják a nagyiékat, előadják azt, hogy baleset ért benneteket és azonnal pénzre van szükségetek az egészségügyi ellátáshoz, vagy a kocsi megjavíttatásához.

Szegény nagyszülők kétségbeesésükben odaadják a kis spórolt pénzüket, miközben ti, erről mit sem sejtve, szerencsére egészségesen élitek a megszokott életeteket.

SEGÍTS A NAGYSZÜLEIDNEK, HOGY NE VÁLJANAK CSALÓK ÁLDOZATÁVÁ!

MONDD EL NEKIK, HOGY:

  • Ha ismeretlen telefonszámról keresik őket és rátok, vagy a szüleitekre hivatkoznak, bontsák a vonalat, tegyék le a készüléket!
  • Ezután ellenőrizzék le a történetet, hívjanak fel benneteket a ti, saját számaitokon!
  • Semmiképp ne adják oda a pénzüket, ékszereiket idegeneknek!
  • bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítsék a rendőrséget a 107, vagy 112 segélyhívószámon

PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

Megosztás