Ne etesd feleslegesen a szemetesedet!

2021-07-31 | Budaörs
A bolygónkon elképesztő tempóban szaporodik a szemét, és bár egyre több megoldás születik arra, hogyan hasznosíthatjuk újra másodnyersanyagként a kihajigált dolgok nagy részét, azért nagyon fontos volna csökkenteni a megtermelt hulladék mennyiségét is. De hogyan tehetünk ezért mi magunk?

Az összes ember és minden iparág szemetelési szokásaira természetesen nem tudunk hatással lenni, viszont képesek vagyunk csökkenteni a saját otthonunkban keletkező háztartási hulladék mennyiségét. Egy szaklap összegyűjtött néhány követésre alkalmas praktikát.

Válaszd a fenntartható alternatívát:
A leggyakrabban vásárolt termékeket igyekezz mindig azok legfenntarthatóbb formájában beszerezni, részesítsd előnyben az újratölthető csomagolásokat, ha lehet, akkor egyenesen a csomagolásmentes verziókat. Vásárláskor pakolj tartós vászontáskákba vagy kosárba, friss termékekhez eldobható műanyag helyett újrahasználható zsákokat vagy papírzacskót használj. Takarításkor, mosogatáskor részesítsd előnyben a természetes anyagokból készült, lebomló kendőket, szivacsokat.A műanyag zacskókat is többször fel lehet használni! (Vigyázz, hamarosan tilos lesz a gyártása!)

Vásárolj tudatosan:
Gondold át vásárlás előtt, hogy mire is van valóban szükséged, így nem fogsz eleve szemetet venni, például egy sokadik tornacipőt, amelyet sosem húzol majd fel, vagy olyan ételt, amit csak megromlani teszel a hűtőbe. A boltba érkezz bevásárlólistával, így elejét veheted az impulzusvásárlásnak.

Lásd meg a lehetőséget:
Mielőtt a szemétre dobnád, gondold át még egyszer, nem tudnád-e mégis hasznosítani. A kiürült befőttesüvegekből például tökéletes konyhai tárolóedények vagy vázák válhatnak, a bútorokba pedig új életet lehelhetsz némi átalakítással. Ha hasznosítani nem is tudod, hasznot még mindig húzhatsz belőle, mert ami az egyik embernek szemét, az a másiknak kincs. Add el a megunt, de még jól szuperáló dolgaidat az interneten! Vagy ajándékozd el azokat, így még segíthetsz is.

Légy ötletes:
Nem kell mindent megvenni, hogy aztán szemét váljék belőle. Némi kreativitással az otthon található dolgokból és ilyen-olyan okokból még ki nem dobott hulladékokból (összegyűjtött szalvétákból, préselt virágokból stb.) te magad is elkészíthetsz rengeteg mindent, gondolj csak az ajándékcsomagolásra.

Forrás: internet

s.k.

Megosztás