Ne hagyjuk elfolyni!

2021-09-12 | Budaörs
Gondolta volna, hogy egy ember évente 1,24 millió liter édesvizet fogyaszt? Vízkészleteinkre azonban vigyáznunk kell nemcsak anyagi, hanem környezettudatossági szempontból is. Mutatjuk a legegyszerűbb spórolási technikákat!

Kádfürdő helyett zuhany.

A kádban fürdés 200-400 liter meleg víz elhasználását jelenti. Természetes, hogy zuhanyozáskor nem fogy ennyi, de még az utóbbit is takarékosabbá tehetjük: ha mondjuk, 8 perces zuhanyozás helyett esténként megelégszünk 4 percessel, csaknem 1 eurót takarítunk meg.

Tanács: A vizet gyengébb sugárban engedjük, szappanozáskor akár el is zárhatjuk. Fölösleges a forró víz használata is – langyosabbal, hidegebbel nemcsak spórolunk, hanem egészségünknek is jót teszünk.

Mosogatás.

A konyhában a legtöbb vizet mosogatásra használjuk. Ha ezt kézzel végezzük, soha ne folyó víz alatt tegyük. Engedjünk meleg vizet a tálcába, mossuk el benne az összes edényt, majd folyó víz alatt ügyesen öblítsük át őket.
Mosogatás közben is figyeljünk oda az elhasznált vízmennyiségre!

Így ne!

Mossunk okosan!

Sokan naponta is elindítják a mosógépet pár ruhadarabbal. Érdemes csak teli mosógéppel mosnunk, így vizet és villanyáramot is megtakarítunk. Ha környezetbarát szempontokat is figyelembe veszünk, akkor a mosószereken is sokat megtakaríthatunk: használjunk mosódiót, gumi mosólabdákat.

WC kis öblítéssel.

Szinte minden WC-tartályban állítható az úszószint. Így elérhető, hogy teljes lehúzáskor 6-7 liternél ne menjen el több víz. Egy ember naponta átlagosan 4-szer használja a WC-t, évente (365×4) 1460-szor. Ha csak 1 literrel tudjuk csökkenteni teljes lehúzáskor az öblítéshez használt vízmennyiséget, akkor ez máris személyenként nagyjából 1,5 m3 évi megtakarítás!
A WC-tartályban érdemes átállítani az úszószintet.

Víztakarékos csaptelepek.

A zuhanyfejet és a csaptelepeket cseréljük le víztakarékosakra – a víztakarékos betét beszerelésével a csapból vagy zuhanyrózsából kifolyó víz mennyisége akár 50 százalékkal is csökkenthető. A szakboltokban beszerezhető perlátor a háztartásokban leggyakrabban használt sugárrendező. Ezzel a módszerrel 30-70 százalékkal csökkenthető az elfolyó víz mennyisége.

Nem apróság:

Ne folyóvíz alatt hűtsük a vizes üveget vagy a dinnyét. Tegyük hideg helyre!
Ne folyassuk a csapot, hogy hideg vizet ihassunk! Tartsunk mindig egy üveg vizet a hűtőszekrényben.

Egy rosszul tömített csapból egy hónap alatt 170 liter víz csöpög el. A csepegő csapokat azonnal javítsuk meg.

A zöldség-, gyümölcsmosó kosár (vagy szűrő) alá tegyünk egy nagyobb edényt, hogy ne hagyjuk elfolyni a mosóvizet! Ezzel a módszerrel sok vizet gyűjthetünk össze pl. a szobanövények locsolásához.

Borotválkozáshoz a férfiak ne folyassák feleslegesen a csapvizet. Sok helyen a vízcsap megnyitása után egy-két percet kell várni a meleg víz megérkezésére. Tegyük a még hideg víz alá a locsoló kannát! Az addig kifolyó vizet összegyűjtve avval locsolhatunk, télen azt párologtathatjuk.

Forrás: Élő bolygónk

Megosztás