Négynapos munkahét a Telekomnál

2022-06-10 | Budaörs
Magyarországon a Magyar Telekom csoport az új munkarend bevezetésével kísérletezik: tesztjelleggel négynapos munkarendre állnak át.

A tőzsdén is bevezetett telekommunikációs óriás a munka és a magánélet egyensúlyát és a hatékony, célorientált munkavégzést szem előtt tartva úgy döntött, hogy négy csapat – köztük támogató- és ügyfélkapuban dolgozók – bevonásával elindítanak egy október végéig tartó tesztidőszakot, melynek célja, hogy megtapasztalják, hogyan működik ez a munkarend. A társaság azt várja, hogy ezáltal javulni fog a dolgozók egyensúlya a munka- és magánélet között, és ez hatékonyabbá teszi a munkát. A tesztidőszak alatt a munkatársak bére nem változik. A cégnek most az a legfontosabb szempont, hogy információkat gyűjtsenek. A Telekomnak 5500 alkalmazottja van.


A társaság ezzel a lépéssel párhuzamosan egy országos, reprezentatív és átfogó kutatást is készít, valamint párbeszédet kezdeményez a témában a munkaerőpiac szereplőivel. A kutatás vizsgálni fogja, hogy milyen forgatókönyvek lehetségesek a négynapos munkahét kapcsán, továbbá azt is, hogy ennek bevezetéséről mi a véleménye a munkavállalóknak és az üzleti élet szereplőinek.

Világszerte számos országban indulnak ilyen kezdeményezések a munkaszervezési módszerek reformjával kapcsolatosan. Amerikában és Belgiumban már több vállalat is átszervezte a működését, Angliában pedig a napokban indul a világ egyik legnagyobb munkarenddel foglalkozó kísérlete hetven vállalat részvételével. Azok a külföldi szervezetek, melyek bevezették a négynapos munkahetet, kiegyensúlyozottabb munka- és magánélet-egyensúlyról, magasabb produktivitásról és kevesebb kivett betegszabadságról számoltak be.

R. V.

Megosztás