Nem csak csokoládéimádóknak!

2021-11-28 | Budaörs
Most, hogy közeleg a Mikulás és a karácsony ünnepe, bizonyára az idén is meredeken növekszik a csokoládévásárlók száma a boltokban. Kedves ajándék az édesség, de nem árt, ha ilyenkor kicsit elgondolkodunk azon, hogy bizony a csokievés és a bűntudat kéz a kézben jár. Hízlal, árt a fogaknak, és ha túl nagy mennyiségben fogyasztjuk, megnöveli a cukorbetegség kockázatát.

De arra már fel kell, hogy kapják a fejüket – nem csak a csokoládévásárlók és a csokiimádók – ha egy olyan hír jut el hozzájuk, hogy nem minden csokoládé árt az egészségünknek.

Az örvendetes hír egy kutatás eredményéből származik, melynek során kiderült, hogy tejcsokiból nem érdemes betárazni több táblát, mert a fenti állítás kizárólag az étcsokoládéra igaz. És abból sem mindegyik fajtára. Kizárólag csak a jó minőségű, magas kakaótartalmú csoki tesz jót az egészségünknek, és ebből a fajtából sem mindegyik. A legbiztosabb, ha magas kakaótartalmú csokit választunk, amiben megvan legalább hetven százalék kakaótartalom, vagy annál magasabb. Ugyanis csak ezekben a csokikban találhatók meg elegendő mennyiségben azok a flavonoidokként ismert vegyületek, amelyek magas mennyiségben fejtik ki jótékony hatásaikat.

A kakaóbabban lévő kakaó-flavonoid csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, javítja a szellemi állapotot, és csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is. Vagyis érdemes beiktatni az étrendbe a csokit – ám nem mindegy a csokoládé minősége.
A legtöbb csokoládé, amit az üzletekben kaphatunk, rengeteg cukrot és egyéb, az egészségre káros anyagot is tartalmaz, így nagy mennyiségben fogyasztva inkább ártanak, mint használnak. De nem mindegy az sem, hogyan gyártották a csokoládét, hiszen sokszor olyan eljárásokon esik át a kakaóbab, melynek során csökken, vagy teljesen eltűnik a flavonoid-tartalma. A kakaó-tartalom mellett arra is oda kell figyelni, hogy a csoki alapanyaga természetes kakaó legyen és nem holland, ugyanis utóbbit alkáli-savakkal kezelik. Ez eltünteti a keserű ízt, de vele együtt a flavonoidokat is.

Fontos a csokoládéból elfogyasztott napi mennyiségre is figyelni. A szakemberek szerint a hetven százalékos kakaót tartalmazó csokiból sem ajánlott napi egy grammnál többet fogyasztani, ez általában 150 kalória. Ennyit azonban bárki megengedhet magának, és érdemes is, hiszen a csokitól nem csupán jó kedvünk lesz, de a minőségi csokoládék a flavonoidokon túl tartalmaznak valamennyi kalciumot, magnéziumot, foszfort és káliumot is
Bár egy kis csokira senki nem mond nemet, ha nagyon erős vágyat érzünk, hogy bekapunk egy kockával, sokszor valójában az édességre vágyunk. Van, hogy a szervezetünk így jelzi, hogy szüksége van magnéziumra vagy krómra. Így, ha napok óta sóvárgunk csokira, érdemes ezeket az ásványi anyagokat más úton magunkhoz venni, és ne a csokiadagunkat emeljük, hiszen a csokoládéban azért nincs meg a kellő mennyiségű ásványi anyag a hiány pótlására.

Forrás: INTERNET
R. V.

Megosztás