Német karácsony a Jókaiban

2019-12-17 | Budaörs
A budaörsi németség karácsonyi találkozója sok évre nyúlik vissza. Jó összejönni a karácsony közeledtével, beszélgetni, emlékezni az eltelt időről, a családi eseményekről. A z ünnepi találkozót, mint mindig, a Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte, a Heimatmuseummal karöltve.

A hagyományos karácsonyi délutánra a BNNÖ meghívottjai a Jókai Mór Művelődési Ház nagytermében gyülekeztek. Az érkezők az asztaloknál egy 2020-as naptárat, egy bejglit a Suhajda Cukrászdából és egy jövő évi programot találtak. A pogácsát, ásványvizet a BNNÖ biztosította, a Mikulásvirág a Feldhoffer Virágbolt ajándéka volt.

A vendégeket Boros György BNNÖ elnök köszöntötte. Felkérte a megjelenteket, hogy felállva emlékezzünk és mondjunk el egy imát azokért, akik már nem lehetnek itt velünk.

Majd a fontosabb eseményekről tájékoztatott. Bár a Heimatmuseum az idén az Év tájháza lett, újból felkerült a jelöltek közé, ami örvendetes hír. Röviden bemutatta a régi- és új képviselőket, kiknek száma öt főre emelkedett.

Ezután a Lyra Dalkör két ismert karácsonyi dalt adott elő, a Leise rieselt der Schnee-t (Csendesen szitál a hó) és az Ó, Tannenbaum címűt.

Az 1. számú Iskola 5. C osztályos tanulói kedves műsorral örvendeztették meg a nézőközönségüket.  A záró képben magasra emelték a betűkből kirakott Frohe Weihnachten feliratot. Nagy tapsot kaptak. Felkészítő tanáraik: Balogh Ágnes, Medgyesi Mária és Tuza Lilla voltak.

A decemberben születetteket név szerint köszöntötték és megajándékozták.  Közben vidáman énekeltük a tradicionális születésnapi köszöntőt: Hoch soll er Leben! (Éljen soká!)

Boros György átadta valamennyiünk jó kívánságát: – Találkozzunk még minél többször, így karácsonykor is!

Nagy sikere volt, és nagy érdeklődéssel néztük a múltidéző filmkockákat, amin évekkel ezelőtti eseményekről- kápolna-szentelésről, Passióról, találkozókról készült felvételek peregtek.

Majd a Lyra tagjai meggyújtották a csillagszórókat, és további karácsonyi dalokat énekeltek, a közönség közreműködésével.

Boros elnök úr emlékeztetett arra, hogy a Lyra a legrégebbi egyesület Budaörsön. Megköszönte Komjádné Udvarnoky Margit karnagy odaadó munkáját és ajándékot nyújtott át számára. Köszönetet mondott Feldhoffer Józsefnek is az ajándék  virágokért.

 A meghitt rendezvény végeztével áldott karácsonyt kívántunk egymásnak és jó egészséget, hogy jövőre is találkozhassunk, így karácsony közeledtével.

s.k.

 

Megosztás