November 27-e a Véradók Napja Magyarországon

2020-11-25 | Budaörs
A véradás az a segítségnyújtás, amikor önkéntesen, saját vérünkből csekély mennyiséget más személy számára felajánlunk úgy, hogy az alkalmas legyen a beteg gyógyítására.- tájékoztatott Földvári-Nagy Éva a Magyar Vöröskereszt területi munkatársa.

Kaphatnék egy kis áttekintést a véradás történetéről?

William Harvey 1616-ban tette közzé a vérkeringéssel kapcsolatos felfedezéseit, ezután több tudósban felmerült a vérátömlesztéssel való gyógyítás gondolata. Először kivérzett betegeket, vérszegényeket – de volt, hogy dühöngő őrülteket – próbáltak emberi, sőt néha állati vérrel – is gyógyítani. Ezen próbálkozások többsége – miután a vércsoportokra vonatkozó ismereteik erősen hiányosak voltak – kudarccal végződött.

Karl Landsteiner osztrák orvos és biológus a 19. és 20. század fordulóján fedezte fel az emberi vércsoportrendszereket. Ez a felismerés lehetővé tette, hogy a véradó és a vért kapó személyek összepárosíthatók legyenek, így felfedezése után néhány évtizeddel már biztonsággal zajlottak a véradások (legalábbis ami a vércsoportrendszereket illette).

Magyarországon Kubányi Endre szervezett először térítéses véradást 1935-ben a Szent Rókus Kórházban.

Hazánkban a Magyar Vöröskereszt 1939 óta szervezi az önkéntes véradást az Országos Vérellátó Szolgálattal kötött együttműködés keretében.  Ennek köszönhetően évente mintegy félmillió embertől vesznek vért.

Mennyire aktívak a magyar véradók?

 Sajnos az évek folyamán azt tapasztaltam, hogy az aktivitás egyre csökken. Az idősebb és középkorú, sokszoros véradók magja szinte állandó a lakossági véradásokon. Ugyanakkor a különböző közösségi felületeken meghirdetett kedves, jópofa, figyelemfelkeltő kampány, akár játékkal egybekötve, nagyon sok – elsősorban új – véradót tud mozgósítani.

 Mennyire veti vissza a véradás folyamatát a vírusos időszak?

 A jó hír az, hogy idáig a lakossági véradásokon résztvevő véradók száma nemhogy nem csökkent, sokszor 50%-al volt magasabb, mint normál véradásokon. Betudható egyrészt annak, hogy még többen szerettek volna segíteni a Covid alatt, illetve annak, hogy a céges véradások száma erősen lecsökkent, így, aki ott nem tudott adni, eljött a hozzá legközelebb eső véradóhelyszínre.

Az utóbbi 2 hétben vettem észre viszonylag nagyobb csökkenést, még olyan véradóhelyszíneken is, ahol alapjában véve kifejezetten jó véradásokat lehet szervezni.

Több a megbetegedés, valószínűleg elkezdtek félni attól, hogy  sok ember közé, zárt helyekre menjenek.

A vérre viszont nagy szükség van, ezért, ha valaki úgy érzi, szívesen segítene, a véradás jelenlegi protokolljáról az alábbi linken tud tájékozódni:

http://voroskereszt.hu/hirek/hogyan-zajlanak-a-veradasok-a-veszelyhelyzet-idejen/

Budaörsön legközelebb december 17-én, csütörtökön 13.30-18.00 óra között lesz véradás a Decathlon Áruházban

 Üdvözlettel,

Földvári-Nagy Éva területi munkatárs

1.számú terület, Budaörs

Mobil: +36 (70) 933 8257

E-mail: budaors@voroskereszt.hu

 

 

Megosztás