Növénytermesztés a sivatagban

2020-06-17 | Budaörs
Ez válasz lehet az afrikai kontinens túlnépesedési problémájára is: A Nap energiája nemcsak az áramtermelés egyik lehetősége, hanem a földi élet egyik forrása is.

A napfény teszi lehetővé, hogy élet jöjjön létre a bolygó azon szegletén is, ahol esetleg korábban nem volt. Ebben a szellemben és a GMO kiváltására állt neki a kísérleteknek a Sundrop Farms is.
Kritikus ütemben növekszik a Föld népessége, és a szaporulat épp azokon a területeken a legnagyobb, ahol a gazdálkodási körülmények a legkedvezőtlenebbek – mint például Afrika sivatagos és szavannai országaiban.

A jelenlegi források az élelmezési lehetőségek terén vészesen fogynak. Az egyre intenzívebbé váló növénytermesztés és állattenyésztés már jelenleg is jelentős terhet ró a természetre. A földműveléshez és legeltetéshez 3 dologra van szükség: termékeny talajra, elegendő vízre és napfényre. Ezek közül a legnehezebben biztosítható elem a termőföld, ami az emberi tevékenység miatt egyre inkább károsodik és fogy.

A kutatók jelenlegi válasza a túlnépesedésre és az élelmezési krízisre a genetikailag módosított élőlények, vagyis GMO-k (Genetically Modified Organisms), ám az ily módon előállított élelmiszerek számos kérdést vetnek fel a tekintetben, hogy hogyan hatnak az emberi egészségre. Épp ezért a GMO-nál jobb és hosszú távon is fenntartható megoldásra van szükség. A Sundrop Farms célja nem más, mint hogy lehetőséget teremtsenek a növénytermesztésre a világ legbarátságtalanabb területein is.

A kísérleteket a cég Ausztrália kies, száraz területein végezte el. A feltalált technológia lényege a végtelennek tekinthető forrás, a napenergia újra és újra történő felhasználása. Egy olyan speciális üvegházat hoztak létre, ami megfelelően gazdálkodik a vízzel és a napfénnyel a napelemek révén.

A sivatagi vízhiányra is találtak megoldást: a kísérleti farmhoz közeli Spencer-öbölből nyerik ki a tengervizet, és szállítják el az üvegházakig, ahol egy sótalanító eljárás során öntözésre alkalmas vizet nyerhetnek. Az így nyert vizet ráadásul újra is hasznosítják: felhasználják az üvegházak hűtésére, ezzel is biztosítva a megfelelő hőmérsékletet a termesztett növények számára.

A sivatagi, bőséges napfény szabályozása miatt az üvegházak felületét tükrök alkotják, amik folyamatosan visszatükrözik a felesleges napfényt, amit elektromosság előállítására is hasznosítanak napelemekkel. A napelemes rendszer üzemelteti az üvegházak berendezéseit, és a hidegebb időszakokban a fűtést. A sótalanító berendezések például különösen sok energiát igényelnek.

Ezekkel a technológiai megoldásokkal az ausztráliai kísérleti telep még 2010-ben 17 ezer tonna élelmiszert tudott megtermelni. A legnagyobb eredmény viszont az, hogy élet születik ott, ahol korábban nem volt, és természetes, valamint környezetbarát módon oldódhat meg az élelmiszerhiány okozta gond.
(Forrás: elobolygonk.hu, 2020. június 4.)

(SzK)

Megosztás