Nyakunkon a hideg idő

2019-12-19 | Budaörs
A Budaörsi Állatmenhelyen igyekszünk négylábú lakóinknak a lehető legjobb körülményeket biztosítani a téli hónapokra, de sajnos nem tudunk mindent megtenni az érdekükben, amit egy gondos gazdi megtehet. Az alábbi dolgokra érdemes odafigyelni, mikor beköszönt a hideg idő.

Négylábú kedvenceink is megérzik az évszakok változását, másképp kell gondoskodnunk róluk a téli hónapokban, mint az év többi szakaszában.

Azok a kutyusok, akik a kertben élnek ilyenkor fokozott figyelmet igényelnek. Nagyon fontos, hogy mindig legyen egy olyan száraz hely, ahová be tudnak húzódni, hogy átmelegedhessenek. A legjobb egy szigetelt falú kutyaház, amit kibélelünk szalmával. A textil nem javasolt, mert könnyen átnedvesedik és kutyánk szőrét is nedvesen tartja. A szalma könnyebben kiszárad és a kellemes fészekben ők is nagyon jól érzik magukat. Mindenképpen figyelembe kell venni kutyusunk méretét a ház kiválasztásakor, hiszen egy kistestű kutyus teste nem tudja kellően befűteni egy nagyobb ház légterét és természetesen egy nagyobb testű kutyus kényelmetlenül érzi magát egy számára nagyon szűkös házban. Az optimális méret pont akkora, hogy a kutyus fel tudjon benne állni.

Kistestű, rövidszőrű, nagyon fiatal vagy idősebb kutya számára a legjobb, ha a hideg napokon és éjszakákon bejárást biztosítunk fűtött helyiségbe akkor is, ha az év egyéb időszakaiban kint töltik az idejüket a kertben. Komoly betegségeket lehet így elkerülni.

Kistestű kutyáknak abban az esetben is nehéz a tél, ha hosszabb a szőrük. Testük sokkal kevésbé tud alkalmazkodni a hideghez, mint nagyobb testű társaiké, így a hideg napokon a legjobb, ha számukra is biztosítjuk, hogy bemehessenek egy melegebb helyre.

Tömött bundájú, nagytestű kutyusok általában tudnak alkalmazkodni a hidegebb időjáráshoz, de fontos, hogy a házukat úgy helyezzük el szélmentes helyen, hogy rálássanak azokra az útvonalakra, ahol a kertben közlekedni szoktak. Ha nem találjuk meg azt a helyet, ami számára is megfelelő, előfordulhat, hogy nem fogja a házát használni. Bundájuk csak akkor melegíti őket, ha rendben tartjuk, nem áll csomókban, átjár közötte a levegő, amit fel tud a testük melegíteni.

Szintén fontos, hogy mindig figyeljünk rá, hogy az ivóvizük ne fagyjon be. Napjában többször nézzük meg és langyos vizet adjunk nekik. Ha nem találnak vizet, hóval csillapítják a szomjukat, amiből komoly torokgyulladás lehet.

Bőségesebb és tápláló ételre van ezekben a hónapokban szükség, hiszen testük fűtésére ilyenkor sokkal több energiát használnak el és ezt csak a táplálékból tudják pótolni. Jól esik nekik, ha ilyenkor meleg ételt kapnak, akár egy kis meleg húslevessel is érdemes felönteni a táplálékukat.

A lakásban tartott kutyusok szervezete kevésbé készül fel a télre, így rájuk másképpen kell figyelni. Ha rövidszőrű, kistestű kutyusról van szó, akkor javasolt, hogy a séta idejére valami kabátot adjunk rá és semmiképp se hagyjuk, hogy sokáig feküdjenek a hideg földön.

Nagytestű, hosszabb szőrű kutyák esetén erre nincs szükség, de nekik sem tesz jót, ha sokáig kell várakozniuk a hidegben.

Figyeljünk rá, hogy ha átnedvesedtek, akkor otthon alaposan töröljük meg őket, ezzel magunkat is meg tudjuk kímélni a nedves kutyaszőr szagától, ami egy lakásban kellemetlen lehet. Séta után talpukat javasolt nedves ruhával áttörölni, hogy az utakra leszórt só ne marja fel a bőrüket.

A kullancsveszélyről se feledkezzünk el. Mert amennyiben a hőmérséklet nem megy tartósan a fagypont alá, a kullancsok továbbra is veszélyt jelentenek, így érdemes néha átnézni szőrüket és javasolt a spot-on használata az enyhébb időszakokban.

Kertben élő cicáinknak szintén biztosítsunk száraz, meleg búvóhelyet – itt is a szalmát javasoljuk. Akár egy bélelt papírdoboz is megoldás, ha olyan helyre tesszük, ahol nem tud átnedvesedni. Általában két lukat szükséges rajta vágni – a cicák okos kis állatok, nem mennek be, ha úgy érzik, hogy csapdába kerülnek. Később, ha már megszokták a helyüket, az egyik lukat le lehet fedni. Ha tudunk, akkor a kóbor cicák számára is érdemes ilyenkor készíteni néhány ilyen dobozt, egészen biztos, hogy hálásan elfoglalják őket a hideg időben.

Cicáink részére is bőséges és tartalmas táplálékot kell biztosítani ezekben a napokban.

Komoly veszély a fagyálló folyadék a téli hónapokban. Mind a cicák, mind a kutyák részére halálos méreg lehet és sajnos szívesen felnyalják édes íze miatt. Színtelen, sűrű folyadék, ami nagyon könnyen az utcára kerülhet, mikor betöltik az autóba.
Amennyiben a fagyállót fogyasztott kutyával időben odaérünk az orvoshoz, tehát 3 órán belül, akkor az elfogyasztott dózistól függően  alkoholos infúzió adásával a kutya még megmenthető.
Az elfogyasztástól számítva igen hamar, akár 1 óra elteltével megjelennek az első, idegrendszeri tünetek, melyek leginkább a részegséghez hasonlíthatók. A kutya botladozni, tántorogni kezd, mely öklendezéssel, nyálzással párosul, mindezt erős hányás is kísérheti. Kis idő múlva azonban a bódultsági fázis veszi kezdetét, mely megtévesztő lehet, hiszen az állat lenyugszik és aluszékony lesz, miközben a tünetei egyre súlyosbodnak.

Soha ne engedjük földről enni és inni kutyáinkat, de a fagyállós szezonban tartsuk ezt kiemelten szem előtt, valamint ha mi használunk fagyállót, nagyon vigyázzunk, hogy az ne kerüljön a földre vagy a kutya közelébe. Sajnos a kinti cicák esetében nem tudunk erre vigyázni.

Kérünk mindenkit, figyeljen oda állatai biztonságára, egészségére, hogy a tél is boldog időszak lehessen életünkben.

Fekete Adrienn

Megosztás