Oázis az aszályban

2022-09-07 | Budaörs
Számos, kertművelő gazda panaszkodik, hogy hatalmas kárt tett a szárazság a kertjében. Éppen ezért örültem, amikor láttam egy kedves ismerősöm dúsan termő zöldségesét. Kis területű kert, de sok minden megterem benne, haszonnövényeken kívül a virágok is.

– Már megindult a betakarítás. Mi az, amivel elégedett vagy?

Évek óta megbízhatóan és bőségesen terem a magas ágyásban, a vödörben termesztet –nagy vízigényű- cukkini és uborka.De az idei gyümölcstermésre sem lehet panasz, hisz a szilvafákon, körtefákon annyi a termés amennyi csak ráfér. A szőlőtőkéken is rekordtermés várható.

-Mi az , ami nem hozta a várt eredményt?

A paradicsom fajtaválasztékon még dolgoznom kell, hisz csak a fajták fele termett az igényeim szerint. De már gyűjtöm a „bizonyított” megbízható fajták magját…

– Próbálkoztál ebben az évben új növényekkel?

Igen, hisz az ismerőseim között gyakran cserélünk magvakat. Most már súlyt helyezek arra, hogy a növény zöldfelülete és a termény között egy elfogadható arány legyen. Szeretem a térdig érő paradicsom és paprika fajtákat, amelyek ráadásul bőtermőek is.

– Szükséges a talaj folytonos újratáplálása. Ezt hogyan oldod meg?

Nálam a komposztálás lett a bevált módszer az évek tapasztalata alapján. Ide kerül a zöldhulladék, a konyhai komposzt, de a háziállatok (nyulak, tyúkok, galambok) is segítik a talajerő utánpótlást. A forgatást a tyúkokra bízom.

De ha néha valamelyik növény speciális földet igényel, akkor marad a vásárlás.

-Az idei évben óriási szerepe van a vízpótlásnak. Erre van egy saját módszered. Mondanál erről többet?

Ez az év kimondottan aszályos és a kiskert tulajdonosoktól is nagyobb odafigyelést igényel. Az öntözéshez igyekszem esővizet felhasználni. Ahol tető van –lakóépület, garázs, melléképület- ott vízgyűjtő edény is van. Közel kétezer literrel tudok gazdálkodni a két eső között. A kijuttatott vizet igyekszem csöpögtetéssel a gyökérzónába juttatni. Erre a célra nálam bevált – többek között- a felfordított műanyag üdítős palackok alkalmazása. De a talajtakarás is elengedhetetlen része a kiskerti vízgazdálkodásnak. Ide kerül például a levágott fű is.

További sikereket kívánok.

s.k.

Megosztás