Örömteli hírt kapott a Heimatmuseum

2022-08-18 | Budaörs
Olvasóink közül bizonyára többen látták már a bretzfeldi Budaörser Heimatmuseum pazar gyűjteményét. Ha még nem, akkor legközelebb ne hagyják ki! Megható az az igyekezet, ahogy az elűzöttek összegyűjtötték múltjuk tárgyait, emlékeit.

„Partnermúzeumunk, a Budaörser Heimatmuseum Bretzfeldben két év szünet után 2022. augusztus 7-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt. Néhány termet időközben renováltak és tematikusan átalakítottak. Látogassák meg új, izgalmas kiállításaikat vagy foglaljanak időpontot tárlatvezetésre, akár családi program keretében is. A múzeum vezetője, M. Theresia Mann és csapata szeretettel várja Önöket”. – így szól a híradás.

Előzmények:

„A bretzfeldi Budaörser Heimatmuseum létrehozásával a Heimatverein feltette a koronát kulturális munkájára. Csak Bretzfeld község nagyvonalú támogatásával, Thomas Föhl polgármester és elődje, Herbert Sickinger úr segítségével, a Freundeskreis Bretzfeld-Budaörs és budaörsi barátaink segítőkész hozzáállásával, cégek és egyének adományaival, családoktól kapott értékes tárgyak összegyűjtésével sikerült ezt a nagy művet megvalósítani.

A múzeum kialakításánál hamarosan kiderült, hogy minden rendelkezésre álló felületre, így a lépcsőház szabad zugaira is szükségünk van. A helyiségek beosztása lehetővé tette, hogy a múzeumot témák szerint rendezzük be. Ezzel kiérdemeltük a szakemberek elismerését is.

A kiállított tárgyak sokszínűségét e helyen nem lehet behatóan ismertetni. Ezt csakis a múzeum látogatásakor lehet megtenni. A múzeum tartalmilag és kialakítását tekintve „soha nem mondható befejezettnek”. Gyűjteményünk folyamatosan újabb és értékes tárgyakkal bővül.

1999-ben sikerült a borospincét kiépíteni. Egy további helyiség mint „ruháskamra” a sok értékes budaörsi népviseletes ruha számára került kialakításra. Mindkét munka saját kivitelezésben valósult meg.” (Schmidt Mátyás)

Köszönet néhai Schmidt Mátyásnak és azoknak, akik továbbviszik a múzeum fennmaradását.

s.k.

Megosztás