Orosz invázió Ukrajna ellen

2022-02-27 | Budaörs
Néhány napja megváltozott a világ: már nem "konfliktus" vagy "bevonulás" zajlik szomszédunkban, hanem a legszörnyűbb háború, amely Putyin elnök fenyegetése nyomán még sokkal borzalmasabb is lehet. Hogyan segíthetünk az ártatlanul szenvedőkön mi, civilek, akik a nagypolitikába nemigen szólhatunk bele?

Az első nagy támadás február 24-én hajnalban indult. Nem volt könnyű napunk ezután.

Február 25-én – Duda lengyel elnök kezdeményezésére – összeültek Varsóban a „Bukaresti Kilencek” (tagjai: Lengyelország, Bulgária, a Cseh Köztársaság, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia, vagyis a Kelet-Közép Európában levő NATO-államok). A tanácskozáson résztvett Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökasszonya is.

Duda elnök bevezetőjében elmondta: Tegnap a nagy háború démona tért vissza Európába, amelyet 1945 óta nem láttunk. Ezért kizárólag a putyini Oroszország a felelős. Európában lassan elfelejtettük, mi az a háború. Sajnos, a gazdag európaiak nyugodt álma (az Oroszország fegyverkezése feletti szemethunyás és az onnan érkező olaj és gáz lehetőségének elfogadása) vezetett a mostani szituációhoz. Tegnap egy más valóságra ébredtünk.

A lengyel elnök hozzátette, hogy egyetért Zelenski ukrán elnök felhívásával, mely szerint „ha nekünk ma nem segítetek, holnap a ti ajtótokon kopogtat be a háború”.

A jelen lévő Ursula von der Leyen azt írta a twitteren, hogy „a Bukaresti Kilencek 60 évvel ezelőtt lerázták a szovjet megszállás béklyóit és tudják, mik a szabadságért és függetlenségért vívott harc nehézségei.” Ma elszántabbak vagyunk, mint bármikor azelőtt, hogy a Kreml viselje barbár tettei következményét, és minden lehetséges módon támogatjuk az ukrán népet. Mindannyian Ukrajna mellett állunk.” – írta.

Azóta az invázió 4. napjában vagyunk. Lengyelországban már közel 200 ezer ukrán menekült kapott segítséget.

Mi a helyzet nálunk? Se szeri-se száma az érdeklődőknek a segítség módja felől, a felajánlásoknak. Mi is adunk néhány lehetőséget, elérhetőséget:

Az SOS Gyermekfalvaktól az alábbi levelet kaptam, idézem:

„Azonnali segítségre van szükség. Ezúttal azonban nem a magyar gyerekekről van szó, hanem az ukrán SOS Gyermekfalvakban élőkről. Helyzetjelentést az ukrán SOS Gyermekfalvakból:

2022. február 24-én az Orosz Föderáció teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen.
Ukrajnában hadiállapot van érvényben. Eddig nem értesültünk arról, hogy a gyerekek, a szülők és a munkatársak között áldozatok lettek volna.

A kijevi régióban található Brovary városát is súlyos támadás érte. Az itt tartózkodó SOS-es családok és segítő munkatársak ideiglenesen egy bombamenedékben vészelték át a robbantásokat. Mindannyian sértetlenek. Földi harcok zajlanak a kelet-ukrajnai Starobilszkben is, az SOS Gyermekfalvak központja közelében.

Serhii Lukasov, az ukrajnai SOS Gyermekfalvak ügyvezető igazgatója így nyilatkozott:
Mindannyian tehetetlennek érezzük magunkat, és mindannyian azt akarjuk, hogy véget vessünk a háborúnak. Legfőbb feladatunk, hogy minél több gyereket megvédjünk. Azt akarjuk, hogy a gyerekek gyűlölet nélkül nőjenek fel.”

A magyar SOS Gyermekfalvak teljes erejével a gyerekek ügyét szolgálja. Legyen az magyar vagy más országbéli gyermek! Segítsd munkánkat, hogy támogatni tudjuk a legrászorultabbakat!

A Magyar Kolping Szövetség  felhívása:

A Kolping International gyűjtést szervez az ukrajnai háború érintetteinek megsegítésére. Amennyiben teheted, kérjük, támogasd Te is a segítségre szorulókat! Ezt ITT teheted meg. Köszönjük az adományokat!

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést indít a Nyugat-Ukrajnába érkező belső menekültek ellátására – közölte a szervezet. Lembergben is létrehoznak egy koordinációs központot, és Beregszász mellett ott is fogadják a segítségre szorulókat. Életbe léptették az 1353-as adományvonalat, ennek tárcsázásával hívásonként bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat. A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon.

(SzK)

 

 

Megosztás