Öt helyen lehet online-nyelvvizsgát tenni

2020-11-20 | Budaörs
Az előírt feltételeknek megfelelő öt vizsgaközpont kapta meg az akkreditációt 2020. novembertől az online formában, személyes érintkezés nélkül szervezhető nyelvvizsgáztatáshoz. Hat nyelvből szerezhető általános nyelvvizsgabizonyítvány akár otthonról is.

A  tavaszi járványügyi veszélyhelyzet idejére bevezetett lehetőség népszerűnek bizonyult. Májustól augusztus közepéig mintegy hétezer online nyelvvizsgát tettek, közel ötezret sikeresen. A kormány a nyár végén döntött arról, hogy a megfelelően felkészült vizsgaközpontok újabb határidő meghatározása nélkül, a továbbiakban is szervezhetnek online nyelvvizsgát.

Az őszi időszakban öt nyelvvizsgaközpont nyújtotta be akkreditációs kérelmét az Oktatási Hivatalhoz (OH). Ma az ötödik is megkapta az engedélyt arra, hogy személyes kontaktus nélkül, online formában is szervezhessen nyelvvizsgát.

A központoknak biztosítaniuk kell az elektronikus nyelvvizsgák szabályszerű lebonyolításához szükséges technikai feltételeket. Alapvető elvárás a vizsgázó megbízható azonosítása, a vizsgázó és a vizsgaközpont közötti informatikai kapcsolat folyamatos fennállása. A vizsgaközpontoknak egyértelműen ki kell zárniuk annak lehetőségét, hogy a vizsgázó mástól származó, meg nem engedett segítséget vegyen igénybe.

Az előírt feltételeknek megfelelő központokban mostantól hat nyelvből (angol, francia, német, olasz, orosz és spanyol) szerezhető online módon általános nyelvvizsgabizonyítvány. Külgazdasági szaknyelvi vizsga a felsoroltakon kívül portugál nyelvből is tehető. A szolgáltatásnak köszönhetően minden érdeklődő az egészségügyi kockázatok növelése nélkül mérettetheti meg nyelvtudását a járvány második hulláma idején is.

A távolból, akár otthonról vizsgázás lehetősége a veszélyhelyzet megszűnése után is elérhető marad. A fiatalok így az ország bármely részéből az utazás fáradalmait és költségét megspórolva juthatnak többletpontokhoz a felsőoktatási felvételi eljárásban.

Az akkreditált nyelvvizsgaközpontok és az elérhető nyelvek teljes listája az OH honlapján olvasható .

A 137/2008 (V.16.) Korm. rendelet 8.§ (4) bekezdése alapján online számítógépes vizsgáztatást szervező vizsgaközpontok:

Euroexam Vizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. szeptember 30.)
iTOLC Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. október 7.)
ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. (akkreditáció dátuma: 2020. október 15.)
Corvinus Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. november 4.)
TIT Nyelvvizsgaközpont (akkreditáció dátuma: 2020. november 18.)

(Forrás: kormany.hu)
SzK

Megosztás