Otthonkeresők

2020-11-06 | Közélet
Az ember veleszületett vágya, hogy nyugalmas helyet találjon arra, hogy életkörülményeit a lehető legjobb és legelőnyösebb helyen teremtse és találja meg.

Az ember vele született vágya az – hogy mint a körülötte élő természet jogos tulajdonosa – keresse annak közelségét. Húsz, harminc vagy esetleg negyven évvel ezelőtt Budapest agglomerációja valóban ezt a lehetőséget adta meg mindazoknak, akik feladták a városi életkörülményeiket  és vidéken – akár Budaörsön, Biatorbágyon, Érden vagy még távolabb – keresték azt a helyet, ahol békességben, csöndben és nyugalomban élhetnek. Az akkori kitelepülők vállalták azokat a körülményeket is, amelyek akkor a vidéki élet velejárói voltak. Például itt Budaörsön sokáig nem volt vezetékes víz a házakban, hanem az utcáról hordtuk kannákban a vizet. Az ötvenes években Budaörsön még lajtos kocsival hordták az ivóvizet.

De ugyanúgy a szennyvíztől való megszabadulás is probléma volt, sokan a vizesárkokba hordták vödörben azt. Ez nem szennyezett víz volt, hanem pl. egy nagymosás után maradt vízmennyiség  eltűntetése. Mivel nem volt a házakban vezetékes víz, így az illemhelyet az udvar távolabbi részében állították fel, ami akkoriban a legtermészetesebb módja volt ennek elintézésére. Volt, ahol 1953-ban még nem volt villany bevezetve! De az emberek igényelni kezdték a villanyt a lakásokba, a vizet a házakba és lassan elindult a fejlődés. Egyre ígéretesebbé váltak a nemrégen még elmaradott falvak és városokká nőtték ki magukat. Jöttek a hatalmas áruházak, épült az autópálya és azon vettük észre magunkat, hogy nagyot változott a világ körülöttünk. Lassan kezdtek szivárogni az új telepesek Budaörsre és a környező településekre. Olyannyira hogy napjainkra már szinte teljes beépítettség jellemző. A Budaörsöt körülölelő hegyek és azok lejtősebb részein, mint a gomba a földből nőttek ki évek alatt a házak és veszik el lassan a levegőt az amúgy kitűnő klímájú Budaörstől.

A napokban hirdetéseket olvastam, közülük idézek „Sziasztok, pár hónap múlva szeretnénk Budaörsre költözni Budapestről. A fő szempontunk a nyugalmasabb élet, természet közelsége, kisebb közösséghez tartozás. Azokhoz fordulok, akik már túl vannak ezen és kint élnek, meséljetek a tapasztalataitokról, milyen Budaörsön élni? Illetve milyen Budaörsön élni kisgyerekkel és kutyával? Mire érdemes előre odafigyelni, készülni? Köszi előre is a segítséget”

Nem akarom elkeseríteni a hirdetőt, de lassan már nem fog találni önmaga és családja és a kutya számára nyugalmas helyet, mert lassan egy talpalatnyi hely sem marad. Egyre nagyobb a forgalom és jól gondolja meg magát, aki kora reggel kocsival akar bejutni Budapestre, mert az bizony hosszú sorban állást és eltöltött órát jelent.

A hegyoldalak már „ sebesek” a rajtuk ejtett markológépek harapásaitól, ahol újabb és újabb házak, sőt társasházak nőnek ki a földből. Egyre nőni fog Budaörs lakosságának száma, ami további fejlesztéseket kíván, hiszen egyre több lesz az iskolás, az óvodás, akiknek hely kell majd.

A hatalmas áruházak szintén ezernyi embert invitálnak nap, mint nap, akik a fővárosból is idesereglenek vásárolni.  Egyre nő az autóforgalom és a zaj és a rossz levegő terjed. Hol van itt már a csend és a nyugalom? Talán több száz kilométerrel arrébb egy eldugott kis faluban, talán, de ott is csak addig, amíg rá  nem talál a fejlődés és bedarálja, maga alá gyűri ugyanúgy mint a Budapest környéki bármelyik települést.

Major Edit

Megosztás