Oxigénterápia agyunk épségéért

2020-07-23 | Budaörs
Egy izraeli orvos azt állítja, hogy rájött, miként lehet visszafordítani az agy elöregedését és ezt sikeresen ki is próbálta pácienseken. A megoldás szerinte végig az orrunk előtt volt – ez pedig az oxigén.

Életünk egyik rettegett folyamata az agy leépülése, amely az életminőséget rontja és visszafordíthatatlan.

Egy izraeli orvos azt állítja, hogy rájött, miként lehet visszafordítani az agy elöregedését és ezt sikeresen ki is próbálta pácienseken. A megoldás szerinte végig az orrunk előtt volt – ez pedig az oxigén.

Shai Efrati szerint egy speciális oxigén terápia javíthat az egészséges 65 év felettiek kognitív funkcióin.

Efrati a Tel Aviv Egyetem professzora és a Shamir Egészségügyi Központ vezető orvosa Rishon Lezionban.

Ez az első alkalom, hogy biológiai eszközzel próbálja valaki az agy biológiáját javítani a normális idősödő populáció körében.

„Az öregedéssel járó hanyatlást nem kell természetesnek venni, lehet küzdeni ellene”, mondta Efrati.

Az egyik páciense, a 69 éves Avi Rabinovich, aki önként jelentkezett a kísérletre, azt mondta „egészségesen kezdett bele a kezelésbe, és olyan erős lett a végére, mint egy tigris”. Ezzel arra utalt, hogy mind a memóriája, mind más tudati funkciói javultak.

Melyek a kognitív képességeink?

Kognitív képességeink kihatnak mindenre, amit csinálunk. Hogy sikeresek leszünk-e munkánkban, céljaink elérésében, az nagyban azon múlik, hogy szellemi kapacitásunk jó formában van-e. Mint minden más erőnlét, ez is formában tartható, fejleszthető. Csak rajtunk múlik, hogy kihozzuk-e a legtöbbet agyunk erőforrásaiból, vagy hagyjuk eltompulni őket.

Emlékezet képessége sokfajta, de mindegyikre szükségünk van a céljaink elérésében. Külön emlékezeti működésünk van a gyors, rövid távú feladatok elvégzéséhez és a régmúlt események felidézéséhez legyenek azok verbális, vizuális vagy térbeli információk. A memória gyakorlással nem csak szinten tartható, de fejleszthető is. A rövidtávú vizuális emlékezet arra való, hogy agyunkban egyszerre több képi információt is aktívan tarthassunk egy rövid időre. A munkamemória olyan rövidtávú emlékezet, amely az információt rövid ideig megőrzi, hogy a személy azzal dolgozhasson, manipulációkat végezhessen. A téri emlékezet arra való, hogy környezetünkben a tárgyak helyeit megjegyezhessük és a minket körülvevő térben jól eligazodhassunk.

VIZUÁLIS EMLÉKEZETI TERJEDELEM  A rövidtávú vizuális emlékezet arra való, hogy agyunkban egyszerre több képi információt is aktívan tarthassunk egy rövid időre.

ÁLTALÁNOS EMLÉKEZET  A rövidtávú emlékezeten belül itt azt mérjük, hogy a személy egyszerre hány egymástól független elemet tud rövid időre az emlékezetében tartani és azokat előhívni.

A rövidtávú emlékezeten belül itt azt mérjük, hogy a személy egyszerre hány egymástól független elemet tud rövid időre az emlékezetében tartani és azokat előhívni

Akik sokat utaznak, közlekednek, azok jól tudják, hogy a téri tájékozódási képességekben nem vagyunk egyformák. Vannak, akiknek minden új tér kihívás, másoknak inkább izgalom. Hogy mi mennyire vagyunk jók a térben, azt a legjobb játékokon keresztül megismerni. Tárgyak fejben való manipulációját, elforgatását bár nem mindig gyakoroljuk, mégis ez a képesség indikátora sok egyéb fontos kognitív funkció állapotának.

REAKCIÓ IDŐ A gyorsaság nem csak a játékokhoz fontos képesség, hanem a mindennapi élet egyik legnagyobb kihívása. A reakció idő jó mutatója agyunk frissességének és reagáló-képességének. Ez a képességünk szinten tartható és fejleszthető is.

A válaszkontroll készsége abban segít, hogy meg tudjuk különböztetni azokat a helyzeteket, amikor egy adott választ el kell indítanunk, mint amikor azt vissza kell tartanunk.

FIGYELEM

Megosztott figyelem, szelektív figyelem, figyelmi váltás – mind olyan területek, amelyekről mindenki tudja, hogy mekkora kihívás nap, mint nap. A sok figyelem kifárasztja agyunkat és megnöveli a hibázás esélyét. Azok, akik fejlesztik figyelmi képességeiket, mindezen a terhen enyhíteni tudnak.

A kutatásban 65 év felettiek vettek részt, akik arról számoltak be, hogy sokkal élesebben vágott az eszük a kezelés után.

Efrati 63 embert választott ki a kísérletre, akik mind 65 év felettiek voltak. Egy részük egy 60 napos kezelésen vett részt, amikor hetente ötször 2 órán át egy magasnyomású kamrában ültek, ahol tiszta oxigént lélegeztek be az idő egy részében. A kísérlet több alanyát nem tették ilyen kamrába.

A kísérlet végére azok, akik nem ültek magasnyomású kamrában, hasonló MRI és kognitív eredményeket produkáltak, mint az elején. De jelentős eltérést talált azoknál, aki a kamrás kísérletben vettek részt. Náluk még a kezelés után 6 hónappal is javulást fedezett fel.

Efrati tanulmánya szerdán jelent meg az Aging nevű magazinban. A szakember cége, az Aviv Scientific 2017 óta foglalkozik oxigén terápiás programokkal, és egy hónapja már Amerikában is működnek. Az Avivnak Floridában is van egy klinikája és a tervek szerint Dubaiban is nyitnak egy rendelőt az év végén.

A tiszta oxigén terápia használata egyébként nem ismeretlen a tudományban, és magasnyomású kamrák is megtalálhatók a világ különböző pontjain. Ezt általában nyomáscsökkenésből fakadó rosszullét, levegőembólia és termikus égés kezelésére használják.

Az Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Kamara ezekre és 10 másik betegség esetén ajánlja ezt a kezelést, és felhívja a figyelmet arra, hogy egyéb célokra csak kellő körültekintéssel szabad használni a terápiát. Figyelmeztetnek továbbá arra is, hogy a kamrák használata fájdalmat és akár bénulást is okozhat. Ezen kívül aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a magasnyomású kamrákban végzett terápiát egyesek mindenhatónak állítják be .

Forrás akibic.hu Major Edit

Megosztás