Petőfi Sándor kiválóan úszott és sakkozott

2023-03-14 | Budaörs
A reformkor lángelméjű költőjének életében nemcsak az irodalom, de a játék és a sport is jelentős szerepet játszott.

„Petőfi Sándor életét tanulmányozva fény derül arra is, hogy kiváló sportember volt, remekül evezett. Egy alkalommal úszótehetségét is bizonyította, kimentette egy ismerősét a Dunából, aki csónakjával szerencsétlenül belefordult” – kezdte a Család-barát (Duna TV) vendégeként a szakértő, hozzátéve, hogy Petőfi nemcsak a fizikai, de a szellemi sportban is jeleskedett.

„Fondorlatos módon tanult meg sakkozni. Egy hosszú betegsége alatt az őt ápoló házvezetőnő tanította meg a kor népszerű táblajátékára. Ez a szellemi sport az értelmiségi embereket vonzotta, akik élvezték, ha taktikai, stratégiai módon gondolkodhattak. Ezt a tudást művészetében, a politikai vízióiban és később a harcmezőn is kamatoztatta” – emelte ki Duró Zsuzsa, aki szerint a tehetséges emberekre jellemző, hogy a szabadidejüket is aktívan és eredményesen töltik.

Filmek a forradalom és szabadságharc leghíresebb magyar költőjének kortársairól egy héten át – március 13. és 19. között a Dunán!

A közmédia csatornái egész héten reformkori tematikus adásokkal idézik fel az 1848–49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A Duna filmes kínálatában a legnépszerűbb filmek kapnak helyet, a többi között A Hídember, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob és a Kártpáthy Zoltán című alkotásokat is műsorra tűzi. A csatorna március 15-én, 23:30-tól zenés műsorral adózik Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt: megismétli a március 4-i Petőfi 200 szuperkoncertet, amelyben Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, valamint a Modern Art Orchestra adott elő Petőfi-verseket a hazai zenei élet kiváló szólistáival.

(hirado.hu)

Megosztás