Pirog édesen eperrel

2020-06-10 | Budaörs
Nem is gondolnánk, milyen egyszerű elkészíteni a lengyel pirogot (lengyelül pierogi), amelybe a legváltozatosabb tölteléket tehetjük - most éppen a csodálatos földiepret.

Szerintem ennél egyszerűbb tészta nem létezik, a hozzávalók: finomliszt, forró víz, egy kis só. Persze ez is kíván némi gyakorlatot, mint minden konyhai művelet – de a kis töltött félholdak elkészítése jó szórakozás, még a gyerekeknek is! Kifőzés után azonban gyorsan eltűnik a bendőkben…

A tészta elkészítése: Forraljunk vizet, várjunk egy kicsit, öntsük az előkészített lisztdombocska közepére, tegyünk hozzá egy kis sót és gyúrjuk össze. Persze a kezünket ne égessük meg (hagyományosan először egy széles késsel szokták a vizet a lisztbe kevergetni)! Gyúrjuk össze, több részre osszuk, hogy kinyújthassuk a deszkánkon 2-3 mm-es vastagságra. Mindig jól lisztezzük alá, mert könnyen ragad!
Szúrjunk ki akár pohárral vagy pogácsaszaggatóval kis köröcskéket – a közepére helyezzünk egy fél vagy negyed földiepret -, hajtsuk félbe és a kis holdacskák széleit kezünkkel jól nyomkodjuk össze.

Közben forraljunk sós vizet a kifőzéshez, tegyünk bele kb. 15 db holdacskát, kicsit mérsékeljük a víz hőmérsékletét. Néhány perc alatt megfő a tésztánk. Szűrőkanállal kiszedjük egy tálra, cukrozott (vagy tetszés szerint ízesített) tejföllel, tejszínnel, joghurttal fogyasztjuk – legjobb, ha azonnal melegen, bár a nyers tésztát akár el is tehetjük a mélyhűtőbe következő alkalomra.

 

Szinte nincs olyan hely Lengyelországban, ahol ne lenne kapható ez a főtt pirog, persze a legváltozatosabb töltelékkel: hússal, káposztával, túrós krumplitöltelékkel (ez az „orosz pirog”), lazaccal, gombával, spenóttal, stb. Ilyenkor apróra vágott sült szalonna és annak a zsírja jár a tetejére… (Otthon le is lehet kicsit sütni a zsírra a kifőtt holdacskákat, fenséges!)

 

Egy országos étteremhálózat („Zapiecek”)  is létrejött a legnépszerűbb lengyel csemege népszerűsítésére, ahol kizárólag fiatal, népviseletbe öltözött lányok szolgálnak fel. Ezek nem a legolcsóbb helyek, de nagyon hangulatosak és nagyon finom a piroguk, amit illik sörrel vagy kompóttal leöblíteni.

 

 

 

Az édes változat készülhet bármilyen idény-gyümölccsel, túróval…

SzK

 

 

 

 

Megosztás