Piros, sárga, zöld az országok besorolása

2020-07-12 | Közélet
A kormány folyamatosan követi a fertőzöttségi adatokat és aggasztó jeleket látunk a környező országokban - mondta Gulyás Gergely július 12-én vasárnap. Itthon az aktív fertőzöttek száma viszont csökken, ezt szeretnénk fenntartani - tette hozzá.

A legkockázatosabb, vörös kategóriába került Európából Albánia, Bosznia-Herrcegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Fehéroroszország, Montenegró és Ukrajna is, illetve egyes ázsiai országok

Az EU-tagállamok közül sárga kategóriába került Románia, Portugália, Bulgária és Svédország. Továbbá Szerbia, Oroszország, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok és Kína is. Aki ezekből az országokból érkezik, az karanténba kerül és első negatív teszt után elhagyhatja a karantént, de kell még egy másik teszt is.
Horvátország egyelőre a zöld kategóriában van. Aki innen érkezik, azt szúrópróbaszerűen ellenőrzik.

A sárga és vörös kategóriájú országból érkező magyar állampolgároknak a határon egészségügyi vizsgálaton kell átesni. Akkor mentesülhet ez alól az illető, ha van negatív koronavírus-tesztje.
A helyszíni vizsgálat alapján karanténba kell vonulni mindenkinek 14 napra, ha felmerül a gyanú, hogy koronavírus-fertőzött. Ez lehet a járványügyi hatóság által meghatározottak szerint kijelölt karantén vagy – ha az nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karantén.

Ha a magyar állampolgár vagy rokona esetében az egészségügyi vizsgálat a fertőzés gyanúját nem állapítja meg, és az érintett magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, 14 napra hatósági házi karanténba kerül.

Ha az illető magyarországi lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel nem rendelkezik, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban lesz elhelyezve.

Ha valaki karanténba kerül, sárga ország esetén egy, vörös ország esetén két negatív teszttel lehet kikerülni a karanténből.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár Magyarország területére a piros jelzéssel besorolt ország területéről nem léphet be. A külföldi a sárga jelzéssel besorolt ország területéről történő belépés során egészségügyi vizsgálaton esik át, ha az a fertőzés gyanúját állapítja meg, Magyarország területére nem léphet be. Ha nem áll fenn fertőzés gyanúja, 14 napra a járványügyi hatóság által kijelölt karanténban vagy – ha arra lehetőség van és nem jelent járványügyi kockázatot – hatósági házi karanténban kerül.

Külföldről érkező nem magyar állampolgár zöld jelzéssel besorolt ország területéről Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

A kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel kapcsolatos költségeket, az ezután érkezőknek pedig már maguknak kell a tesztet fizetni, ha olyan országból érkeznek, amelyre a karantén szabályai vonatkoznak.

Az új beutazási szabályok jovő kedden (július 14.) éjféltől lépnek hatályba.

A tranzitforgalom, a hivatalos út és az áruforgalom kivétel a szabály alól, de a határellenőrzés ebben az esetben is meglesz. Az országok egyes kategóriákba sorolását pedig folyamatosan felülvizsgálják.

Az országok sárga vagy piros besorolása ITT megkereshető, amelyek nem kerültek besorolásra, zöld jelzésűnek vehetőek.

(Több forrásból)
(SzK)

Megosztás