Polgármesteri tájékoztató 2020. április 24-én

2020-05-04 | Közélet
A gyorsteszt igénybevételét a sürgősségi ügyeleten keresztül fogjuk biztosítani, elsősorban indokolt esetekben a fertőzésgyanúsak számára, a háziorvos javaslata alapján...A személyes érintkezések számának növekedése – ezt ellensúlyozó járványbiztonsági intézkedések hiányában – előre nem felbecsülhető következményekkel járhat.

Az elsősorban városunkra, Budaörsre vonatkozó információk:

A koronavírus járvány még jelen van Magyarországon, bár kiterjedt tesztelések hiányában nehéz megítélni, hogy milyen mértékben érinti a lakosságot. A Kormány mindenesetre bejelentette, hogy készül az általa korábban elrendelt szigorú intézkedések fokozatos feloldására annak érdekében, hogy a gazdasági élet újra meginduljon. (Azóta tudjuk, megyénkben és Budapesten nem oldották fel a kijárási korlátozást! a szerk.)

Ez azonban nem jelenti azt, hogy biztonságban vagyunk, sőt! A személyes érintkezések számának növekedése – ezt ellensúlyozó járványbiztonsági intézkedések hiányában – előre nem felbecsülhető következményekkel járhat. Különösen így van ez a fővárosban és az agglomerációban: már most is itt található az igazolt fertőzöttek 65%-a.

Az érettségi időpontjával kapcsolatos aggályaink továbbra is fennállnak. Úgy ítélem meg, hogy a május eleji időpont a jelenlegi járványhelyzetben túl korai, a fenyegető vírusveszély és az ehhez kapcsolódó bizonytalanság nagy terhet ró a végzős fiatalokra és környezetükre egyaránt. Ettől függetlenül, Budaörsön az önkormányzat minden segítséget megad a gimnáziumnak a biztonságos körülmények megteremtésében, bármikor is legyen a vizsga.

Annak érdekében, hogy fokozzuk városunkban a biztonságot, körlevélben kértem a budaörsi bevásárlóközpontok és üzletek tulajdonosait, üzemeltetőit és vezetőit, hogy felelős állampolgárként az eddigi erőfeszítéseiken túlmenően is tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy megvédjék az üzletek vásárlóit és dolgozóit. Ebbe beletartozik, hogy tegyék kötelezővé a maszkviselést a vásárlók és a velük személyes kapcsolatba kerülő dolgozók részére, ügyeljenek a biztonsági távolság betartására, biztosítsanak kézfertőtlenítési lehetőséget a vásárlók számára. Kértem tőlük, hogy teremtsék meg ezeknek a feltételeit. Bízom benne, hogy az üzletek, a társadalmi felelősségvállalás jegyében, eleget tesznek kérésemnek.

Hasonlókat kérek Önöktől is: hordjanak maszkot, fertőtlenítsék a kezüket, tartsák be a kétméteres védőtávolságot közterületeken és az üzletekben is! Tartsák be a járványvédelmi szabályokat! Ezáltal saját maguk, hozzátartozóik és embertársaik egészségét és életét is védik.

Budaörsön eddig összesen 75 fő részére rendeltek el karantént, közülük sokaknak már lejárt a korlátozása. Jelenleg a hatályos hatósági karanténban lévők száma mindössze 15 fő. Róluk és 563 felnőtt, 355 gyermek étkeztetéséről is gondoskodunk, 55 idős budaörsinek bevásárlást, 130-nak gyógyszervásárlást, 25-nek mindkettőt intézzük.

A honlapunkon az adományszámla adatai folyamatosan frissülnek, a beérkezett összeg már meghaladta az 5 millió forintot. Nagyon köszönjük az adományozóknak! (A cikk írásakor: 5.698.130 Ft, a szerk.)

Megelégelve a tesztelések hiányát, kénytelenek voltunk a magunk kezébe venni az ügyet. Jó hír, hogy végre sikerült vásárolni több száz vírustesztet, így végre Budaörsön elkezdhetjük tesztelni a legveszélyeztetettebbeket.

A gyorsteszt igénybevételét a sürgősségi ügyeleten keresztül fogjuk biztosítani, elsősorban indokolt esetekben a fertőzésgyanúsak számára, a háziorvos javaslata alapján.

Kedves Budaörsiek, köszönöm az eddigi türelmüket, együttműködésüket, segítségüket. Különösen köszönöm mindazoknak, a több mint egy hónapja tartó megfeszített munkáját, akik városunkban az egészségünkért, mindennapi életünk fenntartásáért, a rászorulók segítéséért dolgoznak!

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

Wittinghoff Tamás
polgármester, 2020-04-27 09:38

(SzK)

Megosztás