Polgármesteri tájékoztató 2020. május 4.

2020-05-07 | Közélet
Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént, jelenleg közülük már csak 19-en állnak járványügyi megfigyelés alatt, ellátásukról gondoskodunk – Budaörsre vonatkozó részletek

Kedves Budaörsiek!
Ma a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások hetedik hetébe léptünk. Az elmúlt napok legfontosabb híre már a jövőre vonatkozik: hétfőtől – legalábbis Budapesten és Pest megyén kívül – országosan elkezdődik a járványügyi korlátozások fokozatos feloldása.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy megszűnt vagy csökkent volna a járványveszély. Ellenkezőleg! A találkozások megnövekvő száma újabb és újabb, az eddiginél is gyakoribb fertőzési lehetőségeket jelenthet. Ezért én kissé korainak és eléggé kockázatosnak tartom ezt a lépést. Remélem, tévedek! Annyit tehetünk, hogy védjük továbbra is magunkat és környezetünket a vírusfertőzéssel szemben: kötelező a szájmaszk viselése üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, nyilvános helyeken. (Budaörsön is? a szerk.) Tartsunk legalább kétméteres távolságot egymás között, amit lehet, fertőtlenítsünk, gyakran és alaposan mossunk kezet!

Bármennyire is nehéz elviselni a bezártságot, ne induljunk el hosszabb utakra! Budaörs a főváros kapuja, nálunk tehát nem változtak az eddigi kijárási korlátozások: csak alapos indokkal szabad otthonról elmenni!
A város rendőrkapitányának tájékoztatását figyelembe véve nem tartottam szükségesnek a hétvégén a mindenkire érvényes szabályoknál szigorúbb korlátozásokat bevezetni – de a központi veszélyhelyzeti rendelkezéseket mindenkinek be kell tartania, ezt a hatóságok a hosszú hétvégén is folyamatosan ellenőrizték.

Mi az ügyeletet a Vackor Óvodában és a Pitypang bölcsődében szerveztük meg. Kértük a kisgyermekes szülőket, hogy csak akkor igényeljék az ügyeletet, ha otthonról történő munkavégzésük nem megoldható, a munkába állásuk elengedhetetlen és a gyermek felügyeletét semmilyen más biztonságos módon nem tudják megoldani. Habár minden szükséges járványügyi és higiéniai intézkedést megteszünk, az ügyeletet ellátó dolgozók tesztelését folyamatosan biztosítjuk – mégsem garantálható, hogy a közösségben a gyermek nem fertőződhet meg. Eddig összesen öt óvodás és három bölcsődés gyermek szülője igényelte az ügyeletet.

Múlt héten már jeleztem, hogy az önkormányzatnak sikerült beszereznie gyorsteszteket, és továbbiakat is rendeltünk. A vizsgálatokat a sürgősségi ügyelet végzi. Teszteljük az óvodai, bölcsődei ügyelet dolgozóit, az egészségügyben és szociális szektorban dolgozókat, az idősek otthonába a kórházból tesztelés nélkül visszaküldött időseket, és nem utolsó sorban orvosi javaslat alapján a fertőzés-gyanús budaörsieket.
Eddig településünkön 89 személy esetében rendeltek el hatósági karantént, jelenleg közülük már csak 19-en állnak járványügyi megfigyelés alatt, ellátásukról gondoskodunk.

Rajtuk kívül kérésükre ellátjuk továbbra is az időseket és rászorulókat: az elmúlt héten gyógyszer beszerzését 136-an kérték, bevásárlást 62 főnek, mindkettőt 27 főnek intéztünk. Hétköznapokon ezen kívül 574 felnőtt és 353 gyermek számára biztosítunk étkeztetést.

Kérem, hogy aki teheti, támogassa az önkormányzat járvány elleni védekezését! A Veszélyhelyzeti Adományszámlára eddig mintegy 5 700 000 Ft átutalás érkezett. (e pillanatban 5 833 130 Ft a szerk.)
Köszönöm az adományozóknak, sokat számít a segítségük.
És természetesen ezúton is köszönöm mindazoknak a segítségét, akik a hivatal munkatársai mellett önkéntesként segítik munkánkat.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!
Budaörs, 2020. május 3.
Wittinghoff Tamás
polgármester
2020-05-04 08:15

(Forrás: budaors.hu)
SzK

Megosztás