Politikai thriller lesz Móricz Tündérkertjéből?

2022-09-18 | Budaörs
Akinek kedvelt alapkönyve Móricz Zsigmond Erdély-trilógiája - mint nekem -, régen megfogalmazta magában a kérdést: Miért nem ebből készítenek történelmi filmet (hogy régi szóhasználattal éljek)? Hát most itt van, vagyis itt lesz 2023 őszére.

A 8 részes sorozat a MEGAFILM és az MTVA koprodukciója, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. Ez kicsit megnyugtató is lehetne, de kik az alkotók és mit mondanak?

Néhány részlet az origo.hu beszámolójából, az egészet ITT olvashatják el.

A producer, Helmeczy Dorottya: „Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller.”

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos: „Célunk a múltunkat közelebb hozni a mához, a jövő számára készítjük. Fontos, hogy honnan jövünk, ahhoz, hogy sejtsük, merre tartunk. Itt élünk a világ legcsodálatosabb részén és tele vagyunk olyan történelmi hősökkel, művészeti és sportnagyságokkal, akik történetért kiáltanak az életük vagy megnyilvánulásaik kapcsán, tehát rengeteg filmre vihető tartalmunk van.”

A rendező Madarász Isti (Hurok 2016, a Fekete múmia átka 2015, Átjáróház 2022), aki most találkozik a történelmi sorozat műfajával:
„Eleinte megijedtem a feladattól, Móricztól, attól, hogy régies szöveg, nehéz olvasni. Amikor a forgatókönyv első részének felénél jártam, eldöntöttem, hogy meg szeretném csinálni, mert annyira másfelé ment a sztori, mint amit én gondoltam.
Nem hőseposzt írtak belőle, hanem nagyon vad, fordulatos eseménydús történetet, én úgy fogalmaztam, hogy ez politikai thriller középkori folyósokon. Csupa áskálódás, merényletek, hátba szúrás, egymás feleségének elcsábítása, ezért hadjáratok indítása. Nagyon emberi volt, jó és rossz értelemben egyaránt.”

A filmsorozat forgatókönyvét Bereményi Géza mellett Tasnádi István írta.

És a szereplők? Ismert és kevéssé ismert arcok – és persze nem egynél majd úgy gondoljuk, a könyvet olvasva teljesen másképp képzeltük el őket…

Báthory Gábor – Katona Péter Dániel (a képen)
Bethlen Gábor – Bokor Barna
Bánffy Dénes – Kálloy Molnár Péter
Báthory Anna – Szőke Abigél
Károlyi Zsuzsanna – Balsai Móni
Báthori Erzsébet – Szamosi Zsófi

Egy biztos: izgalommal várom a kész művet és egyre több „történelmi filmet” szeretnék végre látni – ne kelljen nemzeti ünnepeinken újra meg újra Várkonyi Zoltán (egyébként a maguk nemében nagy értékű) filmjeit néznünk a televízióban, vagy a szerintem rendezői-vágói oldalról nem jól sikerült Széchenyi-filmet…

SzK

(A címképen: Szamosi Zsófi, forrás: origo.hu)

Megosztás