Pünkösdi imaszalagok a Szűzanyának

2021-05-22 | Budaörs
Molnár Levente operaénekes édesanyjával együtt tett le imaszalagokat Csíksomlyón május 21-én. A világhírű bariton programjait lemondva gyalogosan tette meg a Máriapócs és Csíksomlyó közötti zarándokút egyes szakaszait.

A tavalyihoz hasonlóan, 2021-ben – a pandémia második évében – is érkeztek imaszalagok a Csíksomlyói Búcsúra.

Molnár Sándor, az Erdélyi Mária Út Egyesület elnöke az MTI-nek nyilatkozva felidézte: tavaly szervezték meg először, hogy az imaszalagok által üzenhessenek Csíksomlyóra azok is, akik nem tudnak részt venni a zarándoklaton. Akkor ugyanis a koronavírus-járvány miatt a hatóságok betiltották a tömeges zarándoklatot.

Idén a hatóságok engedélyezték, hogy a zarándokok korlátozott számban jelen legyenek, de ez nem akadályozta meg azt, hogy idén is elinduljanak a szalagokra írt üzenetek.
Míg tavaly Brassó és Marosvásárhely volt a két legtávolabbi pont, ahonnan a szalagokat begyűjtő zarándokok indultak, idén valamennyi erdélyi, partiumi és bánsági római katolikus egyházmegyéből megszervezték az üzenetek összegyűjtését. Lovas, kerékpáros és gyalogos zarándokok viszik azokat a botokat, amelyekre egy-egy településen felkötik a helyi közösség üzenetét tartalmazó szalagot. A zarándokokat általában a pap fogadja és áldja meg, a szalagot pedig rendszerint a polgármester köti a botra.

A szalaggyűjtés egyházi fővédnökségét Urbán Erik, az erdélyi ferences rendtartomány főnöke, világi fővédnökségét Molnár Levente operaénekes vállalta. Lóháton zarándokolt pénteken Tusnádfürdőről Csíksomlyó felé Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár is, aki többek között a nagyvilágban szétszórt magyar közösségek és a Kárpát-medencei nemzetrészek imaszalagjait viszi magával. Az államtitkár az MTI-nek elmondta: úgy érzi, hogy a nemzeti összetartozás érzését erősíti az imaszalagok összegyűjtése.

A lovas zarándoklat szervezője, Kolozsvári Tibor az MTI-nek elmondta: Székelyföld minden szegletéből indultak lovas zarándokok. Arra számítanak, hogy mintegy 150 lovas zarándok sorakozik fel péntek délután 17 órakor a csíksomlyói hegynyeregben. A több száz imaszalag elhelyezésére a szervezők lécekkel összekötött kopjafapárt helyeztek ki a Hármashalom-oltár oldalán.
(Forrás: erdon.ro)

(A képeket a jelenlévő budaörsi Novák házaspártól kaptuk. Köszönjük!)

Megosztás