Régi épületek új rendeltetéssel

2024-01-28 | Budaörs
Városunk több ismert épületéről nem is gondolnánk, mi volt az előélete. Néhánynak utánajártunk, hogy jobban megismerjük a történetüket.

Régészeti Múzeum

Sokan úgy emlékeznek, hogy ott valamikor bölcsőde volt. Így is van. Hogy mi állt előtte, azt néhai Zengl Jánosné leírásából tudhatjuk meg. Az eredeti épület Zengl András és felesége Braun Teréz tulajdonában volt. Miután lebontották a telken álló két nádfedeles házat, az 1930-as évek elején felépítették a mai formában látható épületet. Jól működő vegyeskereskedésükben mindent lehetett kapni, ami egy akkori háztartásban szükség volt.

Zengl András még a háború előtt meghalt. Özvegye ugyan mentesült a kitelepítés alól, de a teljes vagyonelkobzás alól nem. Így el kellett hagynia az otthonát.

1950-ben ott nyílt meg az 1. sz Bölcsőde. Ezután, 2002-ben a Régészeti Gyűjtemény kapott ott helyet.

Legújabb hír, hogy a gyűjteményt elköltöztetik.

Katolikus Óvoda

Az épület a legrégebbiek közé tartozik. Gr.Bercsényi Zsuzsanna építtette a 18.században fogadónak. Itt álltak meg a postakocsik lovat cserélni. Voltak vendégszobák, kocsiszín, mészárszék, természetesen konyha, pince is.

1894-től az elöljáróság használta,a szocializmusban Tanácsháza lett.

Ezután 1981-től az 5-ös számú napköziotthonos óvoda nyitotta meg patinás kapuját. Napjainkban itt működik a Mindszenty Katolikus Óvoda, amit Szentgyörgyvölgyi Zoltán atya alapított 1993-ban.

A felújított kapuval

Gr.Bercsényi Zsuzsanna Könyvtár

Az épület valamikor a Herwerth vendéglős tulajdona volt. Nagy tánctermének köszönhetően itt tudták a nagyszámú közönséget befogadó bálokat, esküvőket tartani Budaörsön. Itt volt a HÉV egyik megállója.

Balra a Herwerth vendéglő

1950-ben megnyílt a község könyvtára, Fodor Antalné vezetésével.

1997 óta, Filipszky István könyvtárigazgató kezdeményezésére Budaörs újratelepítőjének , gr. Bercsényi Zsuzsanna nevét viseli. 

A régi épület az évek során többször átesett bővítési, felújítási munkálatokon. Napjainkban is éppen egy nagyarányú helyreállítás – szigetelés, nyílászárócsere – folyik..

Forrás: Filipszky István – Helytörténeti kislexikon

s.k.

Megosztás