Rekordmeleg szeptember van mögöttünk

2020-10-13 | Budaörs
Az idei volt az eddig mért legmelegebb szeptember a világon – jelentette be szerdán az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata. Bár sokan örültünk a „vénasszonyok nyarának”, azért ez globálisan nem éppen kedvező hír.

Az idei szeptember 0,05 Celsius-fokkal volt melegebb az előző év azonos időszakánál. A kutatók szerint az adatok egyértelműen azt jelzik, hogy a hőmérséklet-növekedésért az emberi károsanyag-kibocsátás a felelős – írja az MTI.

Az elmúlt hónapok megemelkedett hőmérséklete hozzájárult a Kaliforniát és Ausztráliát sújtó tüzekhez, az amerikai Valleyben mért eddigi legforróbb, 54,4 Celsius-fokos naphoz, valamint a Franciaország déli részét mindössze egy nap alatt több mint félméternyi vízzel elárasztó heves esőzésekhez.

Évtizedek óta mondják a kutatók, hogy az egyre több és több üvegházhatású gáz egyre nagyobb mértékű melegedéshez fog vezetni. A szakember szerint a szóban forgó jelenségek a hosszú távú átlaghoz képest mindössze 1 Celsius-foknyi globális melegedés nyomán következtek be, márpedig a világ jelenleg a 3 Celsius-fokos emelkedés irányába tart.

Sokkal gyorsabb ütemben olvadnak az antarktiszi jégtáblák, mint azt a tudósok gondolták volna.  Szibéria északi-sarki partvidékén továbbra is jóval átlag felett marad a hőmérséklet.

Kiderült, hogy a Szibériában tomboló erdőtüzek miatt annyira megemelkedhetett a hőmérséklet, hogy nagyban felgyorsult a sarki jégsapkák olvadása. A sarkvidéki területek a legérzékenyebbek a klímaváltozásra, az itteni felmelegedésnek komoly következményei lesznek nemcsak a régióra, hanem az egész földre nézve is

A hőség történelmi szárazsággal is jár. Az afrikai Száhel – övezet – az éhség övezetének is nevezik – félelmetesen terjeszkedik.  “A Száhel-övezet országai a totális katasztrófa felé haladnak.” – mondja a francia közgazdász, Serge Michailof. A Kínához hasonló módszer, vagyis a születendő gyermekek maximalizálása nem működik,  mert az országot alkotó elkötelezett muszlimok sosem egyeznének ebbe bele.

 

Több száz indiai falu vált teljesen kihalttá, miután a lakóik víz hiányában elmenekültek az otthonaikból .Legtöbb helyen a szárazság a haszonnövényekre és a haszonállatokra is hatással van, ez pedig nyolcmillió földműves megélhetését sodorja veszélybe. Az elmúlt öt évben több ezer szántóvető lett öngyilkos a folyamatos szárazságok miatt, és a szennyezett vízhez kapcsolódó betegségek száma is ugrásszerűen nőtt az elmúlt időszakban. Jelszavuk: Vagy víz fog folyni, vagy vér.

Az éghajlatváltozás miatt a jövőben nagyságrendekkel több ember kényszerül majd elhagyni szülőföldjét,mint amennyien a háborúk vagy erőszakos konfliktusok miatt menekülnek.

Magyarország a kedvező földrajzi fekvése miatt nem igazán érintett a vízpánikban, akkor sem, ha messze nincsenek olyan tartalékaink, mint az igazi víznagyhatalmaknak, Brazíliának, vagy Kanadának.Ez nem jelenti azt, hogy pazaroljuk az élet feltételét jelentő kincsünket, a vizet. Mindannyiunk felelőssége és kötelessége , hogy takarékoskodjunk vele!

Forrás: Élő bolygónk,internet

s.k.

Megosztás