Rekviem egy álomért

2021-09-06 | Budaörs
Örömmel vártunk a szombat esti kapunyitásra a Latinovitsban. Hosszú kényszerű bezártság után úgy tűnik, végre visszatérhetünk eddigi megszokott életünkhöz, aminek elengedhetetlen része volt egy koncert vagy egy jó színházi előadás.

A szombat esti bemutató előadáson felgördült a láthatatlan függöny a Latinovitsban és mi megint ott ülhettünk a nézők soraiban, hogy végig éljük Hubert Selby JR.által megirt és a 2000-es években már nagysikerű filmként napvilágot látott történetet.. Itt Budaörsön Berzsenyi Bellaagh Ádám rendezésében, Németh Nikolett dramaturgiája szerint szoronghattuk, szenvedhettük át a történetet, melyet remekül játszó színészek keltettek életre. Az életnek egy rendkívül sötét bugyrába pillanthatott be az a néző, aki a két felvonást végig tudta nézni. Részese lehetett azon emberek vergődésének, akiket hatalmába kerített a drog. Még soha nem volt alkalmam ilyen rettenetet látni és átélni a velem együtt szorongó nézőkkel együtt. Egyszerűen borzalmas az, amit a kábítószer okoz, legyen áldozata annak fiatal vagy idős.

Mindannyian álmot kergetünk egész életünkben. Vágyakozunk, amelynek elérése hajt előre bennünket. Ki így ki úgy eléri azt. De mi lesz azokkal akik  a drogot hívják segítségül hogy általa egy álomvilágba jussanak egyre feljebb és feljebb miközben a valóság az hogy egyre lejjebb csúsznak egészen a megsemmisülésig.

A Rekviem egy álomért négy ember sorsát követi figyelemmel, olyan négy emberét, akik mind valamilyen álmot kergetnek, és ezzel együtt mindnyájan valamilyen szer hatása alatt élnek. Harry Goldfarb (Fröhlich Kristóf) és barátja Tyrone (Böröndi Bence) egyetlen pénzszerzési lehetősége, hogy rendszeresen eladja anyja tévéjét, akinek a TV nézés élete egyetlen értelme, és legfőbb szórakozása. A pénzen vesznek heroint, azt szintén eladják, a különbözetből pedig megteremtik a legális üzlet alapjait. Harry a barátnőjével, a gyönyörű és okos Marionnal (Nagy Katica m.v) él együtt, akit rávesz arra, hogy próbálja ki a heroint. Marion vonakodik megtenni, de aztán szerelme jeléül, beleegyezik. S miközben csodás életről, gazdagságról álmodoznak, mindez a heroin mámorában foszlik szerteszét.

Harry édesanyja, Sara akit Takács Katalin személyesít meg- szintén egy más világról álmodik, egyetlen fontos ténykedése,hogy a TV műsorát nézi. Ebből a világból egy váratlan telefonhívás zökkenti ki. Tulajdonképpen egy csalás áldozata lesz. Egy hamis telefonhívás kapcsán meghívják egy tv-showba szerepelni, ami gyökerestől felforgatja az addigi nyugis napjait. Mindent megtesz azért, hogy népszerű legyen kedvenc TV show-jába. Úgy érzi, ezt egyetlen úton érheti el, ha lefogy, és így fel tudja venni a „piros ruhát”. Az egyetlen ruhát, amelyben megjelenhet a TV képernyőjén. Ez a lehetőség élteti nap mint nap.Fanatikus fogyókúrába kezd, egy gyógyszer segítségével, melyet orvosa írt fel neki. A gyógyszer kezdetben fantasztikus hatással van Sara-ra. Fogyni kezd, feltöltődik, teli lesz energiával, de később a hatás az ellenkezőjére fordul. Elkezdődnek a hallucinációk, a rosszullétek újabb gyógyszerek …Az orvos által felírt gyógyszer gyakorlatilag ugyan olyan kemény drog, mint a heroin,mert a megszokáshoz vezet.

A Rekviem egy álomért nagy képzelőerővel mutatja be az ember belső mélységeit, próbálkozásait a kapcsolatteremtésre, erőfeszítéseit, hogy szeretni tudjon, és hogy őt is szeressék. Sara, Harry, Marion és Tyrone is a maga eszközeivel valamilyen ‘örökké tartó boldogság’ állapotába szeretne eljutni. Különböző dolgokról álmodoznak. Ezek kivétel nélkül mindennapi vágyak: gazdagság, siker, ismertség, hírnév, biztonság, szerelem.

És közben egyre lejjebb zuhannak. A rendező hajmeresztő pontossággal mutatja be, meddig, milyen mélyre képes süllyedni az ember és mennyire elhagyatott tud, lenni a bajban. A valóságból való kilátástalan menekülési kísérletek következtében környezetük  csatatérré változik, álmaik darabokra törnek életük örökre tönkre megy.

A  prostitúció legmegalázóbb formája mikor a  gyönyörű Marion( Nagy Katica m.v.) pénzért rimánkodva,bedrogozva,ronggyá tépett ruhában alázkodik meg egy drogbáró előtt, de elborzasztó  Harry  kar amputálása is, és végezetül elme háborodásuk a rémisztő, amivel fizetniük kell. A függés folyamata pedig az út, ami fokozatosan ide vezet.

Röviden erről szól a Rekviem egy álomért című színdarab. A néző megdöbbenve figyeli a négy ember tragédiáját,miközben a második felvonás után elsötétül a színpad és lassan felocsúdik.Érthető hát, hogy a tenyerek először csak bizonytalanul csapódnak össze  majd egyre hevesebben zúg fel a vastaps, a dicséret, amely a remekül játszó színészeknek és a rendezőnek szól.

Major Edit

Megosztás