Ritter Imre találkozott Chaim Noll újságíróval

2024-05-17 | Budaörs
Ritter Imre nemzetiségi parlamenti képviselő Chaim Noll német-izraeli újságíró-íróval folytatott beszélgetéséről így számolt be:

„Május 15-én a parlamenti irodámban találkoztam Chaim Noll német-izraeli újságíró-íróval. Noll úr Kelet-Németországban született, majd a 80-as évek közepén először Nyugat-Berlinbe települt át, majd ezt követően, 1995-ben költözött Izraelbe. Igen izgalmas, szerteágazó beszélgetést folytattunk, hiszen az európai zsidó-keresztény kultúrkörön túl szóba került az arab világ szokásrendje is, továbbá szó esett a Magyarországon őshonos nemzetiségekről, az anyanyelv, a vallás megtartó szerepéről és – sajnos – természetesen a világot sújtó háborúkról is.”

Chaim Noll, német–izraeli újságíró és író az MCC Magyar–Német Intézetének meghívására érkezett Budapestre európai előadássorozata keretében. Az MCC-ben kedd este tartott előadásán – melyet Izrael megalapításának 76. évfordulójára való utalással, valamint saját, Magyarországgal és Budapesttel kapcsolatos élményeivel nyitotta meg, amelyeket még fiatal NDK-s állampolgárként szerzett – kiemelte, hogy az európai zsidóság hanyatlása és az antiszemitizmus növekedése a történelem folyamán mindig intő jel volt a társadalmak bizonyos visszafejlődésére.

A publicista a Németország szerte újra megjelenő zsidóellenesség jelenségét követi figyelemmel immáron egy évtizede. Kutatásaiban, a témában megjelenő írásaiban kitér mind a német bal- és jobboldali politikai spektrumban, mind pedig az egyes iszlamista közösségekben tapasztalható zsidógyűlöletre.

Fotó: Gallai Gergely

forrás 1: Ritter Imre hírlevél (https://shoutout.wix.com/so/c4O_5PGKJ?languageTag=de&cid=428d67bf-ea33-4531-9613-8205d9a9017d)

forrás 2: Magyar Német Intézet https://magyarnemetintezet.hu/esemeny/antiszemitizmus-nemetorszagban

Megosztás