Megépítik az Ulmer Schachtelt (dereglyét) Baján

2019-05-30 | Helytörténet
A tervek szerint még 2019-ben elkészül a németek betelepülésének emléket állító 21 méteres hajó. A dereglye történelmileg korhû vörösfenyõbõl készül. Aki szeretne, adakozhat az építéshez a bajai német nemzetiségi szervezet címére.

Az ötletadók az eredeti méretben készülõ dereglyével fõként a dél- és középnémet területekrõl, illetve a Rajna vidékérõl a 18. században Magyarországra érkezõ telepesek elõtt tisztelegnének. Õseik ugyanis többnyire ilyen hajókkal érkeztek a török idõk után elnéptelenedett vidékekre.

A német nevén Ulmer Schachtelt kulturális attrakciónak is szánják, hiszen bár létezik néhány kisebb mása, de eredeti méretû még nem készült Magyarországon. A tervek szerint a hajó fedélzetén kialakított faház oktatási célokat is szolgálna a magyarországi németek történelmével, kultúrájával és nyelvével kapcsolatos interaktív kiállítások formájában.

Az építkezéshez szükséges pénzt “folyami kilométerjegyek” értékesítésébõl és adományokból, valamint pályázati forrásokból teremtik meg. A gyûjtéshez bárki hozzájárulhat, így kaptak már támogatást számos nemzetiségi önkormányzattól, állami szervezetektõl, kitelepített német családok leszármazottjaitól Németországból, de még a tengerentúlról is.

Egy 1 km-es "folyami kilométerjegy" ára 1000 Ft, de lehet 5,10 és több kilométeres "útra" is vállalkozni…
Számlatulajdonos: Bácskai Németekért Közalapítvány
Számlaszám: OTP 11732033-20003067
A közleménybe kérik beírni az adományozó nevét, lakcímét és az "Ulmer Schachtel in Baja" megjegyzést. Adományozhatnak magánszemélyek és vállalatok, szervezetek, intézmények is.
Az adományozók listája szerepel majd a www.batschkaerspuren.fw.hu c. lapban.

Megosztás