17 éve fogták el a Balástyai Rémet

2019-03-05 | Közélet
Szabó Zoltánt, azaz a balástyai rémet 2002. március 6-án tartoztatták le. A 4 nõt bizonyítottan kivégzõ Szabó Zoltán 17 éve került a hatóságok kezére.

Szabó elõélete

1968-ban született az Alföldön egy földmûves családba. Általánosiskolai tanulmányai végeztével nem tanult tovább. Édesapját korán elvesztette, testvére, akivel együtt élt egy tanyán öngyilkos lett. Késõbbi élettársa erõszakos viselkedése miatt hagyta el. Szabó a gyilkosságok elkövetésekor már büntetett elõéletû volt, egy 60 éves nõt erõszakolt meg. Élete nagyrészében alkalmi munkából és földmûvelésbõl tartotta el magát.
 
Sorozatgyilkosságok kezdete

Elsõ áldozatát egy presszóban ismerte meg, akit a tanyájára hívott. Érkezésük után a nõt egy nehéz tárggyal agyonütötte. A gyilkosság után a tanyától nem messze egy gödröt ásott, a holttestet meztelenre vetkõztette és a ruhákkal együtt betemette. A második gyilkosság hasonlóan történt. A presszóból a tanyára invitálta a nõt, ott többször fejbe verte majd lefejezte. Az áldozatnak a nyomozás során csak a testét találták meg.

2000 februárjában Szabó tûzoltófecskendõk közös ellopásának ürügyével egy gyümölcsösbe csalta K. Teréziát. A nõt a szilváskertben elõbb megfojtotta, majd teljesen levetkõztette és eltemette. A fiatal nõ ruhái késõbb sem kerültek elõ.
A gyilkos 1998-tól 2001-ig tartó tevékenységének az utolsó, rábizonyítható gyilkosság áldozatának híváslistája vetett véget. Szabó meggyõzte egyik használt rádiótelefonok adásvételével foglalkozó nõismerõsét, hogy nagy mennyiségû telefont tud szerezni kedvezõ áron. A nõ hitt neki, így augusztus 25-én 300 ezer forintot vett fel a bankban. Szabó tanyájához motorozott, ahol a férfi õt is megfojtotta és a tanyától nem messze elásta. A bûncselekmény elkövetésére utaló tárgyakat és a nõ kismotorját egy közeli vizesgödörbe dobálta. A rendõrség ekkorra már fokozott figyelemmel kísérte az újabb eltûnéseket. A telefonkereskedõ nõ eltûnésekor a rendõrség átnézte az asszony híváslistáit amelyeken megtalálták Szabó Zoltán számát is. A férfit kikérdezték, aki bevallotta a gyilkosságot. Késõbb újabb holttestek elõkerülése után újabb gyilkosságokat ismert el.

A bíróság ebben a négy esetben emelt vádat, hiába vallotta be Szabó Zoltán az ötödik gyilkosságát is. Egy prostituáltat csalt magával egy bozótos helyre, ahol egy madzaggal megfojtotta, majd a közeli vonatsínekre dobta. A balástyai rémet nyereségvágyból elkövetett emberölésért ítélték el, mert szexuális abberációját a Táblabíróság nem látta bizonyítottnak.
 
Az ítélet és a börtönévek
 
A férfit 2004-ben felsõfokon tényleges életfogytiglanra ítélték.

„Ahogy eddig nem törtem össze, ezután sem fogok összetörni. Az biztos. Végtire, akkor ez az élet marad nekem”
 
Mondta Szabó Zoltán az ítélethirdetés után. Cellatársa M. Viktor Gábor a gyálaréti családgyilkos lett. Közösen követtek el öngyilkosságot cellájukban 2016 december 5-én.
Megosztás