CSALÁDI HÁZAK VAGYONVÉDELEME ÉPÍTÉSZETI ESZKÖZÖKKEL

2019-04-24 | Közélet
Gyakran – helytelenül - a költségtakarékosság és az esztétikum, határozzák meg az építkezés módját. Jelentõsen lehet növelni a magánterületek és az értékek biztonságát megfelelõ bûnmegelõzési és építészeti eszközök alkalmazásával. Tapasztalataink szerint egy-egy lopással, betöréssel okozott kár sokkal magasabb összegû lehet, mint a szakember által javasolt bûnmegelõzési módszerek alkalmazása. Ne feledje, a bûnelkövetõk nem szeretik, ha megfigyeli õket!

Felújításnál és új ház építésénél is tartsa szem elõtt a biztonságot!

Fontos szempontok a tervezés során:

Fontos, hogy a biztonsági rendszerek kialakításánál az adott, egyedi környezetet vegyék figyelembe. Egészen kis eltérés is eredményezheti, hogy lényegesen más eszközöket kell alkalmazni a biztonság fokozása érdekében, ezért mindig konzultáljon szakemberrel mielõtt építkezik vagy felújít.

Meghatározó a nyílászárók minõsége (biztonsági besorolása, technikai paramétere,) és elhelyezése. A bejárati ajtónak láthatónak kell lennie az utcáról.

A kert rendezése során törekedjenek arra, hogy a bejáratok és ablakok az utca felõl láthatóak legyenek. A növényzetet úgy kell kiválasztani, és a késõbbiekben visszavágni, hogy azok ültetése során ne alakuljon ki úgynevezett vakfolt, illetve be nem látható hely.

Szereljen fel kültéri világítást, ami megfelelõen megvilágítja az ingatlan területét!

Az élõ sövények, és a zárt kerítések magassága lehetõleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.

Az értékek megóvásának fokozása gyakran az elektronikai riasztóberendezések telepítésével érhetõ el.

Hasznos az épületen belül, szakszerûen beépített, rejtett széf elhelyezése, az értékek megõrzésére.

Az építkezések alkalmával fontos egyrészt, hogy a kivitelezés során megóvják az értékeket, építési anyagokat, valamint ne váljanak csalás áldozatává, másrészt, hogy olyan építészeti, mûszaki megoldásokat alkalmazzanak, melyek növelik a lakóház vagy lakás biztonságát.

Mire ügyeljen építkezés során:

· Kizárólag megbízható és leinformálható kivitelezõket bízzon meg az építési munkák elvégzésével.

· Ne adjon nagyobb összegû elõleget építõanyagra, el nem végzett munkára. Legyen jelen a vásárláskor, vagy fizessen az áru átvételekor. Elõre ne utaljon pénzt, fizessen utánvéttel!

· Az építõanyagokat az úttesttõl távol, illetve onnan nem látható helyen tárolja. Azt lehetõség szerint elkerített területen, csomagolva, (pl.: zsugorfóliázva, kötegelve) helyezze el.

· Az építõanyagot célszerû ütemezve, röviddel a beépítés elõtt a helyszínre szállítani.

Óvjuk együtt értékeinket!

Amennyiben a témával kapcsolatban információra, tanácsra van szüksége, kérem keressen bennünket!

Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság

Bûnmegelõzési Osztály

Megosztás