Magyarország küzd azért, hogy újra adómentes lehessen az otthoni pálinkafõzés

2019-04-01 | Közélet
Már májusban döntés születhet az Európai Unióban arról a kezdeményezésrõl, hogy adómentes legyen az otthoni pálinkafõzés, az elképzelés megvalósításához arra volna szükség, hogy megváltozzon az alkoholok ügyével foglalkozó uniós irányelv. A felvetést a magyar kormány is pártolja - írja a kormánypárti Magyar Nemzet szombati száma.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára a lapnak elmondta, hogy ismét napirendre került az Európai Unióban a pálinkafõzés adómentességének kérdése. Szlovénia képviselõi vetették fel nemrégiben, és a kezdeményezéshez Magyarország azonnal csatlakozott.

"Mivel a téma erõsen érinti a hazai viszonyokat, ezért a magyar pénzügyi kormányzat rövid idõ alatt javaslatot dolgozott ki. Azt indítványoztuk, hogy az Európai Unióban évente száz liter tömény italt állíthasson elõ adómentesen minden polgár" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: az adómentesség az otthoni fõzésre ugyanúgy vonatkozna, mint arra, ha valaki bérfõzdébe viszi a cefréjét.

Tállai András rámutatott, a kérdésben nem egységes a tagállamok álláspontja. Egyes nyugati és északi országok nem hajlanak a vonatkozó uniós irányelv módosítására, de akadnak pártolói is az adómentes párlatkészítésnek.

Az államtitkár úgy fogalmazott: a pálinkakészítés szabadsága régi múltra tekint vissza, a kormány emiatt kitart az adómentesség hangoztatása mellett. Felidézte, hogy Magyarország egyszer már csatába szállt a kérdésben. A magyar kormány korábban adómentessé tette bizonyos mennyiségig a pálinkafõzést, Brüsszel azonban kötelezettségszegési eljárást indított emiatt.

"Hosszas egyeztetéseket folytattunk, s végül 2015-ben nagyon kedvezményes szabályokat harcoltunk ki Brüsszelben" – mondta az államtitkár. Hozzátette: most azért száll a kormány ringbe, hogy ezeket az egyébként kisebb terhet elõíró rendelkezéseket is el lehessen törölni. (MTI)

Horváth Bence

w

Megosztás