Tata a "Vadludak városa" maradhatott a tûzijátékozás betiltásának köszönhetõen

2019-01-04 | Közélet
A szilveszteri tûzijátékozás betiltásának köszönhetõen a tatai Öreg-tavon telelõ több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt, amire évek óta nem volt példa, így Tata idén a “Vadludak városa” maradhatott.

A ramsari egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelõ több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata rendeletben tiltotta be november 1. és február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát.

A helyi összefogás eredményeként több mint 13 ezer vadlúd a tavon maradt, amire hosszú évek óta nem volt példa, Tata pedig a Vadludak városa maradhatott

– A szilvesztert megelõzõ hét és az év utolsó estéje is szokatlanul csendes volt, ennek köszönhetõen alkonyatkor mintegy 23 ezer vadlúd húzott be éjszakára. Éjfélkor a durrogtatás szintje a korábbi évekét meg sem közelítette. Az óvatosságukról ismert vadludak közül csak kis csapatok kezdtek el kirepülni az Öreg-tóról, a többség az elsõ riadalom után visszaszállt a tó vizére. Január elsõ napjának reggelén az MME tagjai felmérték az Öreg-tó madárvilágát, és örömmel állapították meg, hogy a ludak nagy része, több mint tízezer madár itt maradt, amire évek óta nem volt példa.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület köszönetét fejezi ki Tata városának, a képviselõ-testületnek és mindazon lakóknak, akik fontosnak tartották a tûzijátékozás korlátozását, a helyi rendelet betartását, a kisgyermekek és a társállatok nyugalmát, és persze az Öreg-tó nemzetközi természetvédelmi jelentõségének megõrzését -áll a közleményben.

MTI
w

Megosztás