Az alkotás örök és állandó örömforrás

2019-02-02 | Kultúra
Márkus József kiállítás - megnyitójára sokan eljöttek a Heimatmuseumba. A mûvész szerepelt a 2018-as Passióba, így karült kapcsolatba az intézmény munkatársaival.

Gajdos-Frank Katalin, a múzeum igazgatónõje köszöntõ szavai után kifejezte örömét, hogy itt lehetünk ebben a teremben, a ház látványtárában, amit évekkel ezelõtt aláállványoztak. Megmenekülését a múlt évi felújításnak köszönheti. A jövõben itt a kortárs mûvészek kapnak lehetõséget a bemutatkozásra. Az állandó kiállítás mellett így kapcsolódik össze a múlt, a jelen és a jövõ.

A kiállítást Majorné Bániczki Julianna mûvésztanár nyitotta meg és ajánlotta a látogatóknak.

Választ kaptunk a kiállítás címére, ami így szól: „40 éve (1974) 4 éve (2014) és most (2018)

Márkus József elsõ kiállítását 1974-ben rendezte meg annak a vállalatnak a klubjában, ahol mûszaki dolgozó volt. Elsõ képét az édesanyjának adta ajándékba. Különös öröm volt számára, hogy most eljöttek egykori kollégái, pártfogói. Eztán sokévi kihagyás következett, majd 2014-ben kezdett újból alkotni.

-Miért kezd festeni egy mûszaki ember? – tette fel a kérdés Majorné Bániczki Julianna. Mert lelki többlettel rendelkezik. – adta meg a választ.

A kiállított festményeken a leggyakrabban a fa motívum látható, többnél a gyökerek is. A fa az életet szimbolizálja. Általában farostlemezre, vastag kartonpapírra fest, mert nem csak a vászonra festett képek az igaziak. – vallja. Legújabb képein új technikákkal próbálkozik. Arra ügyel, hogy minden alkotásában legyen gondolat, ami a lélekbõl indul.

A kiállítás 2019. április 12-ig tekinthetõ meg.

H-P:10-17, Sz: 10-18, V :10-14 óráig

s.k.

fotó:wein

Megosztás