Az anyanyelv nemzetközi napján

2019-02-19 | Kultúra
1999-ben az UNESCO közgyûlése február 21-ikét az anyanyelv nemzetközi napjává nyilvánította. A nemzetközi szervezet ezzel is fel kívánta hívni a figyelmet a Föld nyelvi sokszínûségére és gazdagságára. A kutatók szerint kb. 3000 nyelvet fenyeget a kihalás veszélye - de hazánkban is nagyon kell vigyáznunk gyönyörû magyar nyelvünkre, amely környezetében egyedülálló és ezért is nagy érték!  

Veszélyeztetett nyelvek
A Földön több mint 6000 nyelvet beszélnek, ezeknek körülbelül a fele veszélyben van. A veszélyeztetett nyelvek közül havonta két, õshonos lakosok által beszélt nyelv hal ki. Egy nyelv utolsó beszélõjének elhalálozása után a nyelv felelevenítése már nagyon nehéz, ezért egy nyelvet már akkor veszélyeztetettnek minõsítenek a nyelvészek, amikor a beszélõk száma százezer alá csökken. A nyelvek kihalásának folyamata megállíthatatlannak tûnik, az UNESCO ezért tartotta feladatának, hogy ráirányítsa a világ figyelmét erre jelenségre.

A nemzetközi nap története
Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Bangladesben, mely akkor még Pakisztán része volt, tiltakozások kezdõdtek, mivel a bangladesiek anyanyelve nem az urdu, hanem a bengáli. A bengáli nyelvi mozgalom Dakkában február 21-én nagy tüntetést szervezett, de a rendõrség keményen lépett fel a tüntetõkkel szemben és közülük ötöt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

Az esemény emlékére és Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték elõször és azóta minden évben rendezvényeket, szimpóziumokat tartanak ezen a napon.

Vajon Budaörsön szentel-e figyelmet ennek valamelyik intézmény vagy civil testület?
Egy biztosan: a Mûvészet a Nemzetért Alapítvány ezen a napon tartja emlékünnepségét Kányádi Sándorról, erdélyi nagy magyar költõnkrõl.

Megosztás