Miért kellene mindenkinek naponta olvasnia?

2019-01-21 | Kultúra
Mikor volt utoljára, hogy elolvastál magadtól egy könyvet vagy egy hosszabb újságcikket, netán egy elemzést? Most ne a facebook-frissítésekre gondolj, vagy arra, hogy a kádban ülve elolvasod az illatosító használati utasítását… Ha egy ember soha nem olvas, számtalan dolog marad ki az életébõl!

•    Mentálisan stimulál

Tanulmányok igazolják, hogy az olvasás mentálisan stimulál, egyes esetekben képes megakadályozni akár az Alzheimer-kór és a demencia kialakulását, hiszen ha az agy elkötelezetten dolgozik, ez megakadályozza, hogy „elveszítse az erejét”. Csakúgy, mint bármilyen izom a szervezetben, az agy is gyakorlatozást, edzést igényel: „Használd, vagy elveszíted!”  Agytornának tökéletes egyébként a rejtvényfejtés vagy a sakk is.

•    Csökkenti a stresszt

Nem számít, hogy mennyire stresszes a munkád, a párkapcsolatod, vagy éppen milyen nehéz kérdéssel nézel szembe, ha képes vagy egy történetben elmerülni. Egy jól megírt könyv más birodalmakba, világokba kalauzol el, közben pedig a jelen pillanat feszültségeit hátra tudod hagyni, így pedig végre pihenhetsz.

•    Okosabbá tesz

Minden, amit olvasol, a fejedet új információkkal tölti meg, ezekrõl pedig soha nem tudhatod elõre, hogy mikor lesznek hasznosak számodra. Minél többet tudsz, annál inkább képes vagy felkészülni a világ kihívásaira. Bármikor elõfordulhat, hogy szörnyû körülmények közé kerülsz, elveszítheted mindenedet, a munkádat, a pénzedet, az egészségedet –a tudásod azonban megmarad. És ha valamiben nagyon képzett vagy, akkor mindig képes leszel talpra állni.

•    Bõvíti a szókincsedet

Minél többet olvasol, annál több új kifejezést ismersz meg, ezzel pedig a szókincsed elkerülhetetlenül gazdagodni fog. Ez minden élethelyzetben képes kisegíteni, önbizalmat ad és növeli az önbecsülésedet. A karrierednek még inkább jót tesz, ha gyorsan tudsz olvasni és szöveget értelmezni, és mindenféle témákhoz hozzá tudsz szólni (irodalom, tudomány, globális események, történelm). Az olvasás a nyelvtanuláshoz is nélkülözhetetlen, ha egy-egy szót nem is értesz meg, vagy nem jut eszedbe, akkor körbe tudod írni, vagy éppen a kontextusból is megértheted a szöveget. Ehhez azonban sokat kell olvasni, mert ez nem megy magától.

•    Javítja a memóriádat

•    Ha elolvasol egy könyvet, emlékezni fogsz a karakterekre, eseményekre, tájakra, párbeszédekre, árnyalatokra, cselszövésekre, amik elõfordulhatnak a történetben. Ezeket olvasás közben, tanulás nélkül jegyzed meg, könnyedén. Minden új „memóriaegység” születésekor új szinapszisok (agyi útvonalak) születnek, a régiek is erõsödnek, mindez segíti a rövid távú memória erõsödését.

•    Erõsíti az analitikus készségeket

Olvastál már úgy egy titokzatos könyvet, hogy mielõtt véget ért volna, te már tudtad, hogy mi fog történni? Ha igen, akkor képes vagy a kritikus és analitikus gondolkodásra, az információk rendszerzésére és helyes következtetésekre. Ez az elemzõi készség a javadra válik akkor is, amikor a saját az életben kell átlátnod bonyolult dolgokat és nehéz döntéseket kell meghoznod.

•    Megtanít jobban összpontosítani

Az internet egyik következménye lett a multitasking életmód: több böngészõ is meg van nyitva 5-10 külön weboldallal, közben szól a zene, a telefonon folyamatosan megy az üzenetváltás, és közben még tanulni, vagy dolgozni is próbálsz, vagy a tévén meccset is nézel. Ez a fajta viselkedés azonban folyamatos stresszt okoz, és csökkenti a produktivitásodat. Ám amikor egy könyvet olvasol, a teljes figyelmed középpontjába a történet kerül, az apró részletek külön világot alkotnak, amiben egy szempillantás alatt elmerülsz. Próbáld ki: olvass reggelente 15-20 percet (akár otthon, a buszon vagy a metrón) és meg fogsz lepõdni, mennyivel fókuszáltabb leszel egész nap!

•    Javítja az íráskészségedet

Az olvasás kéz a kézben jár a szókincsed bõvülésével: ritmusos, választékos, és mégis érhetõ saját stílust alakít ki. Ha sokat olvasol, az a stílusodon is látszani fog. Ahogy a zenészek is hatnak egymásra, vagy ahogy az ismert festõk technikája között is fellelhetõ párhuzam, ugyanígy hatnak íráskészségedre is azok a könyvek, amiket elolvasol.

•    Nyugtat

Egy jó könyv olvasása relaxál, a témától függõen belsõ békét ad, megnyugtat. A spirituális, lelki töltetû írások csökkentik a vérnyomást, az önsegítõ könyvek pedig képesek bizonyos hangulati zavarok és kisebb mentális betegségek enyhítésére.

•    Ingyen szórakoztat

Sokan szeretnének könyveket venni, azonban a könyvek nem olcsók. Erre viszont a helyi könyvtár a szuper megoldás, hiszen számtalan jobbnál jobb könyvhöz juthatsz itt hozzá.  Elképesztõ, hogy mennyi témában találhatsz izgalmas olvasnivalóka! Ráadásul a könyvtárak állománya folyamatosan nõ, így állandóan új könyvekhez juthatsz, és soha nem fogsz kifogyni az olvasnivalóból. Ha történetesen olyan helyen élsz, ahol nincs könyvtár, akkor is nagyon sok könyvet érhetsz el pdf vagy e-könyv formátumban, de az okos telefonon vagy a számítógépeden is olvashatsz. Az internet tele van olyan helyekkel, ahonnan ingyen és legálisan) tölthetsz le könyveket. A bolygó minden egyes olvasni tudó embere találhat a személyiségének való könyvet: klasszikus irodalmat, verseket, divatmagazinokat, életrajzokat, vallási könyveket, tini irodalmat, önsegítõ könyveket, romantikus regényeket – bármit, ami iránt érdeklõdik, vagy amire kíváncsi.

Egy kicsit kapcsolj most ki, nyiss ki egy jó könyvet, és hagyd, hogy betöltse a lelkedet!

Budaörsnek kiváló könyvtára van gazdag kínálattal! Menj, és iratkozz be a könyvtárba!

Gróf Bercsényi Zsuzsanna Városi Könyvtár

2040 Budaörs, Károly Király utca 20.

Telefon: (23) 415 40

Kínálat: felnõtt és gyermek szépirodalom, felnõtt szakirodalom, filmek, CD-k, hangoskönyv

Nyitvatartás: H-Cs: 10-18, P: 10-16. Sz: 9-13

R. V.

Megosztás