A hosszú élet titka

2019-05-10 | Magazin
Az alábbiakban összefoglaljuk azt, amit a világ legidõsebb emberei elárultak arról, hogy szerintük hogyan kellene élnünk, ha azt akarjuk, hogy  aktív és hosszú legyen az életünk. Tapasztalataikat kutatások, felmérések, tanulmányok, pszichológusok és gyógytornászok véleményei is alátámasztják. Ezeket tartalmazza az alábbi összeállítás.

     1. Lazíts egy csésze teával
A tea tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek meggátolni a szívbetegséget, a rákot és a korai öregedést. Egy izraeli tanulmány kimutatta, hogy akik mérsékelten, de rendszeresen isznak teát, lényegesen tovább élnek, mint azok, akik nem,  vagy csak alkalomszerûen fogyasszák..

         2. Egyensúlyozás minden reggel
Talán elsõre egy kicsit furcsán hangzik, de ha öltözködés közben hol az egyik, hol a másik lábadon egyensúlyozol, az erõsíti a háti, kismedencei és a gyomor környéki izmokat, amelyek támasztják a gerincet. "Ez az egyszerû napi rutinnak hosszú távú elõnyei vannak:  segít abban, hogy az öregedés során is aktívak maradjunk" – állítja Tom Salzman gyógytornász.

         3. Napi három dió
A dió az egyik legegészségesebb csonthéjas, mert olyan anyagokat tartalmaz, amik segíti a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben, ráadásul öregedést gátló antioxidánsokat is tartalmaz. Napi három darab elég ahhoz, hogy a dió minden elõnyét  teljes körûen kihasználhassa a szervezeted.

         4. Kevesebb fényvédõ, de le ne égj!
Az Egyesült Királyságban számos olyan kutatást végeztek, amelyek bebizonyították, hogy minden második ember D-vitamin hiánnyal küzd. Ez a tápanyag a fény által, a bõrünkön keresztül jut a szervezetünkbe. Ha nem éri  bõrünket elég fény, az növeli a szívbetegségek, a csontritkulás és a rák kockázatát. Ha csak napi 15-20 percet töltünk a napon mindenféle fényvédõ nélkül, az még nem növeli a bõrrák kialakulásának kockázatát, viszont növeli a D-vitamin szintet.

         5. Hat barát, akire mindig támaszkodhatsz
Egy friss ausztrál kutatás szerint a szoros barátságok és családi kötelékek sokat segítenek abban, hogy az ember megélje a száz éves kort. A barátok nyújtotta támasz segít kezelni a stresszt, a szeretet serkenti a dopamin és az oxitocin termelést, ami közérzetjavító, serkenti az agy mûködését  és lassítja az öregedést. Más kutatások még arra is rámutattak, hogy az az optimális, ha nem csak egy, de legalább hat  barátunk van.

         6. Hagyd abba az evést 80 százaléknál
Japánban az egyik legalacsonyabb az elhízás, és a legmagasabb a 100 éven  felüli emberek aránya. Hogy mi a titkuk? Azonnal abbahagyják az evést, amikor úgy érzik, hogy kb. 80 százalékban jóllaktak, és a felesleges ételt a tányéron hagyják. Amerikai kutatók azt is megállapították, hogy az állatok is kétszer olyan hosszú ideig élhetnek, ha csökken a táplálékbevitelük.

         7. Feküdj le egy órával korábban
Az alváshiány is nagy kockázatot jelent az egészségünkre, depressziót és szívbetegséget eredményezhet. A Harvard Egyetem egyik kutatása szerint, legalább hét órát kell aludni éjszaka ahhoz, hogy jól regenerálódjanak a sejtjeink. Aki kialussza magát éjjel, annál csökken a szívroham és az agyvérzés  kockázata.

         8. Rendszeresen használj fogselymet
Az ínybetegségek a legelterjedtebbek a világon. Mivel nem tûnik olyan nagyon komoly betegségnek, sokan nem fordítanak rá kellõ figyelmet. Pedig ezek elõsegítik a szívbetegségek kialakulását, a cukorbetegséget és egyes rákos megbetegedéseket is.

         9. Legyél a részletek embere
Az egyik legjobb elõrejelzõje a hosszú élettartamnak, ha lelkiismeretes az ember – állítja dr. Howard Friedman, amerikai pszichológus. Eredményei szerint azok az emberek, akik óvatosak a pénzügyeikkel, megfontoltak, figyelnek a részletekre, azok tovább élnek. Úgy látja, hogy a lelkiismeretes emberek több szerotonint termelnek az agyukban, ami jó érzést kelt, ezáltal kevesebbet esznek, jobban és többet alszanak.

         10. Legyen valamilyen cuki  kisállatod
Akiknek van házi kedvencük, azok kevésbé stresszesek, nem lesznek  depressziósak és tovább élnek a kutatások szerint. A kisállatoknak nyugtató hatásuk van és csökkentik a szívroham kockázatát.

         11. Ne tedd a gyümölcsöt a hûtõbe
Azt hihetnénk, hogy ha betesszük a hûtõbe a gyümölcsöt, akkor tovább megõrzi a frissességét. A vizsgálatok szerint azonban a hûtött gyümölcsben és zöldségekben kevesebb a vitamin és a tápanyag, mint a szobahõmérsékleten tároltakban. Például, ha a paradicsomot és a paprikát nem a hûtõben, hanem
szobahõmérsékleten tárolod, akkor kétszer annyi béta-karotin és akár hússzor több likopin marad bennük. Ez jó hír, mivel ha ebbõl a két antioxidánsból többet viszel be a szervezetedbe, egészségesebb lesz a szíved, és alacsonyabb lesz a rák kialakulásának kockázata.

         12. Segíts másoknak
Mások segítése nem csak jó érzést okoz, de nagy jutalom is jár érte. Egy átfogó amerikai kutatás szerint ugyanis jelentõsen tovább élnek azok, akik rendszeresen segítenek másoknak,  vagy önkéntes munkát végeznek. Kevésbé hajlamosak a depresszióra, és stabilabb az általános egészségügyi állapotuk.

        13. Énekelj a zuhany alatt
A Harvard és a Yale Egyetemek közös tanulmánya kimutatta, hogy akik  rendszeresen énekelnek, jobb egészségügyi állapotban vannak, mint akik rendszeresen vitaminokat szednek.  A vizsgálatok szerint a kórustagoknak a várható élettartama is magasabb, mivel az éneklés csökkenti a stresszt, egészségesebb lesz a szívük és kevésbé lesznek depressziósak.

         14. Ne panaszkodj
Az optimista emberek 12 évvel tovább élnek, mint a pesszimisták az amerikai  Mayo Klinika kutatásai szerint. A pesszimisták hajlamosabbak a vírusos megbetegedésekre, és kevésbé valószínû, hogy emlõ-, vagy bõrrák üti fel a fejét náluk.

         15. Igyál sok almalevet
Az almalé segít megõrizni az agy fiatalságát, és csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét. A kutatók azt találták, hogy aki naponta két pohár
almalevet iszik, nehezebben öregszik az agya.

         16. A derekad mérd, ne a súlyod
A tudósok felfedezték, hogy a derékbõség jobban és hamarabb jelzi a szívbetegségeket, mint akár a súly, vagy a BMI test-tömegindex. Ennek az az oka, hogy deréktájékon lehet mérni leginkább azt, hogy a létfontosságú szervekre mennyi zsír rakodott. A férfiaknál 94, a nõknél 80 centi alatti derékbõség az ideális.

         17. Nevess naponta legalább 20-szor
A nevetés erõsíti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, és serkenti egy olyan hormon termelését, ami a rákos sejtek ellen küzd. Egy kis érdekesség: míg a felnõttek naponta átlagosan csak 5-15 alkalommal nevetnek egy nap, addig a gyerekek összességében órákat töltenek ezzel: egy nap alatt akár több mint száz  alkalommal nevetnek.

         18. Szokj le a dohányzásról
Körülbelül tíz évvel rövidíti meg az életet a dohányzás egy átfogó finn  tanulmány szerint, ráadásul idõs korban az életminõséget is csökkenti.

         19. Higgy
Több, mint ezer tanulmányt publikáltak már a hit és a hosszú élet kapcsolatáról.
Aki elkötelezetten hisz valamiben, jobban kezeli a stresszt, az érzelmi  problémákat, a váratlan helyzeteket és ezzel védelmet nyújt a szívnek, a légzõszerveknek, ráadásul ritkábban vannak emésztési problémáik.

RV

Megosztás