A Kálvária-domb és a stációk

2019-04-18 | Magazin
Közeledik nagypéntek, Jézus Krisztus kereszthalálának napja. Ilyen tájban nemcsak a budaörsi hívõ közösség, de messzebbrõl érkezett csoportok, iskolai osztályok is felkeresik a csodálatos környezetben emelkedõ Kálvária-dombot Budaörsön.
A domb egy szabályos alakú gejzírkúp Budaörs közepén, nem messze a Kõ-hegytõl. A domb aljában a keresztút kezdeténél találjuk a kis kápolnát. Az eredetileg 1817-ben épült kápolnát és az utána kiépült stációkat 1945 után teljesen lerombolták, csak a fakereszt menekült meg. 2002-ben Orbán Tibor építész tervei és az eredeti kápolnáról készült fotók és rajzok alapján újjáépítették.

Egyes források szerint ez a domb volt Budaörs határa a XVIII. században. Az 1800-as években a katolikus egyház a kúp tetején egy keresztet emelt, melyhez 8 stáción át vezetett az út, mely a már említett kápolnától indult. A keresztút stációi szerpentin úton tekerednek fel a domb tetején álló kereszthez, Szûz Mária és János evangélista fehér mészkõbõl faragott szobrához.

A mai stációk, a keresztút állomásai:
1. Jézust Pilátus halálra ítéli.  2. Jézus vállára veszi a keresztet.  3. Jézus elõször esik el.  4. Jézus találkozik anyjával.  5. Cirenei Simonnal vitetik a keresztet.  6. Veronika kendõjét nyújtja Jézusnak.  7. Jézus másodszor esik el.  8. Jézus szól a síró asszonyokhoz.  9. Jézus harmadszor esik el.  10. Jézust megfosztják ruháitól. 11. Jézust keresztre feszítik. 12. Jézus meghal a kereszten. 13. Jézust leveszik a keresztrõl. 14. Jézust sírba teszik. (lexikon.katolikus.hu)

Ha felmegyünk a kereszthez a dombtetõre és körbenézünk, a szép látványon kívül talán lelki békénket is megtaláljuk egy idõre.

 

Megosztás