A libanoni nagykövetséghez szerveznek tüntetést a barbár gólyamészárlás ellen

2019-03-26 | Magazin
Amint azt nemrégiben megírtuk, Libanonban a vonuló gólyák sokaságát lövik le ottani orvvadászok.  A világhálóra felkerült fotók nemzetközi felháborodást váltottak ki, a tiltakozáshoz pedig magyarországi madárbarátok, természetvédõk is csatlakoztak. A Facebookon szervezõdött csoport aktivistái – élükön az ismert dömösi madármentõvel, Márton Andrással – 2019. március 28-án, csütörtökön 16 órai kezdettel békés demonstrációt szerveznek a Libanoni Köztársaság Nagykövetségénél Budapesten, a XI. kerületi, Sasadi út 160. elõtt.

A tüntetést megelõzõ napon Márton András fõszervezõt fogadja Joanna Azzi nagykövet asszony.

Békés tüntetésen fejezzük ki azt, hogy mennyire elítéljük ezt az értelmetlen pusztítást, és kérjük a libanoni kormányt egy petíció átadásának keretében, hogy mielõbb és minden erejével igyekezzen véget vetni ennek az áldatlan állapotnak
– írják közleményükben a szervezõk.

Gólyák Libanon felett

Sok-sok ezer gólya- és madárbarát nevében azt kérik Michel Aoun libanoni államfõtõl, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket arra vonatkozóan, hogy a mészárlás tekintetében legkritikusabbnak számító területeken biztosítva legyen a rendõri jelenlét. A tiltakozók azt is kérik a petícióban, hogy a libanoni hatóságok vonják felelõsségre ezeket a kegyetlen madárgyilkosokat, példát statuálva ezzel és megakadályozva a további értelmetlen és rettenetes vérengzést.

Döbbenetes adatok

Évente kétszer 4-500 millió madár vonul át Libanon felett, köztük 350 ezer gólya is. A libanoni orvvadászok azonban az érvényes vadászati törvény ellenére ezrével lövik le a vonuló gólyákat és a többi vonuló madarat. Egy libanoni madárvédõ szervezet legfrissebb közleménye szerint az illegális vadászok 2.6 millió madarat lõnek le évente és válogatás nélkül lõnek a vadászható fajok listáján tiltott, nálunk védett fajokra – gólyák, fecskék, pelikánok, sasok, ölyvek – is.

A szervezõk kérik a madárbarátokat, mindazokat, akik naponta figyelik a gólyákat és aggódnak értük, hogy minél többen vegyenek részt a békés demonstráción.

A tüntetés programja

·         16 óra: gyülekezés a helyszínen

·         17 óra: beszédek, petíció átadása

·         18.30 óra: gyertyagyújtás

·         20 óra: a rendezvény vége

Vaskor István

Megosztás