A nyugdíjas pedagógusok Szolnokon jártak

2019-04-05 | Magazin
A Nyugdíjas Pedagógus Klub tagjai az éves programjuk összeállításakor Szolnok városát választották úti célul április hónapban. Miért éppen Szolnok? Mert ott látható egy fantasztikus kiállítás Munkácsy Mihály festményeibõl.

A város könnyen megközelíthetõ és egy nyugdíjas számára ez jelentõs elõny. A kényelmes vonaton utazva alkalom adódik a csevegésre, hazai falatok, itókák kínálására.

Az állomáson már várt az idegenvezetõnk. Elsõ utunk a Damjanich János Múzeumba vezetett. Itt õrzik a megye teljes régészeti és a legnagyobb néprajzi, történeti valamint képzõmûvészeti gyûjteményét. Az öt állandó kiállítás közül mi a néprajzit választottuk. Érdekes volt számunkra a régi paraszti élet, a számos egyszerû, de valamikor nélkülözhetetlen használati tárgy, az egykori mesterek keze munkájának bemutatása.

Utunk a város több mint 100 éves zsinagógájába vezetett, amely mára a múzsák templomává vált. Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója alkalmából Pákh Imre gyûjteményébõl közel ötven Munkácsy képet láthattunk, és a tárlatvezetõnek köszönhetõen az érdekes, fordulatokban bõvelkedõ életútjával is megismerkedhetünk.  Említésre méltó, hogy Pákh Imre ellentételezés nélkül bocsájtja rendelkezésre milliárdokat érõ gyûjteményét, mivel küldetésének tekinti, hogy a világon a legismertebbnek számító magyar festõ életmûvével minél többen megismerkedhessenek hazánkban. Biztos vagyok benne, hogy ez a kulturális élmény mindannyiunk számára maradandóvá vált.

Sokan nem is hallottunk a RepTárról. De most már tudjuk, hogy Magyarország legnagyobb repülõmúzeuma, a szolnoki RepTár nem csupán egy katonai repülõgép gyûjtemény, hanem egy remekül átgondolt, európai színvonalú tematikus élménypark rengeteg szórakozási lehetõséggel. A szabadtéri- és a 2016-ban felépített kiállítóteret egy rátermett múzeumpedagógus fiatalember mutatta be. A mûszaki ismereteket úgy adta át, hogy számunkra is érthetõ és érdekfeszítõ volt. Eldicsekedtünk, hogy a budaörsi Révy László vitorlázórepülõ építõt sokan személyesen ismerjük, ugyanis egy elkészült és egy szerkezetkész modellje látható a kiállításon.

Hazafele a vonaton átbeszéltük a látottakat. Köszönet illeti a szervezõket.

s.k.

Megosztás