A Nyugdíjas Polgári Egyesület Székesfehérváron járt

2019-06-22 | Magazin
Az éves tervünk soron következõ programja Székesfehérvárra irányított bennünket. Az út szervezõi ,a Sütõ – Minker házaspár Agárdon csatlakozott hozzánk,így együtt volt a csapat.

Ha csak néhány dolgot kellene kiemelni, akkor elmondhatjuk,hogy  Székesfehérvár az egyik leggazdagabb történelmi múltú magyar város, a középkori koronázóváros.

Számos szépséget, ami egy napba belefér, azt Kiss Erika idegenvezetõ mutatta be, nagy szeretettel. Jól ismeri a várost,hiszen könyvet írt a nevezetességeirõl. Megbizonyosodhattunk, hogy szívügye Székesfehérvár.

Örömünkre csoportunkhoz csatlakozott a budaörsi Visnyei László atya, aki most a városban teljesít szolgálatot. A sétát az Országalmánál kezdtük, majd a kihagyhatatlan Középkori Romkertben folytattuk. A koronázó templom maradványait az Országgyûlés 2012-ben Nemzeti Emlékhellyé nyilvánította.

Többek között megtekintettük a Szent Anna kápolnát, a város egyetlen épségben megmaradt középkori épületét, a gazdag <a data-cke-saved-href="" href="&quot;https://hu.wikipedia.org/wiki/Barokk_%C3%A9p%C3%ADt%C3%A9szet_Magyarorsz%C3%A1gon&quot;" title="&quot;Barokk" építészet="" magyarországon"="">barokk, néhol gótikus és klasszicista elemeket viselõ Szent István bazilikát, (a felújítások miatt csak kívülrõl)  az 1. világháborús emlékhelyet.  A déli harangszó idejére az Órajátékhoz értünk.  Ott az Úrangyala imádságot mondtuk el, majd meghallgattuk az Órajáték zenéjét, ami változatos, ünnepekhez kapcsolódik. A körbejáró figurái a magyar történelem legendás személyiségeit korabeli ábrázolások nyomán jeleníti meg.

A Városházán a Magyar Szent Korona másolatát láthattuk. Történetét Erika meghittséggel adta át nekünk. Alkalmunk volt látni az itt ideiglenesen kiállított limoges-i korpuszt, ami a Szent István-székesegyházban végzett régészeti feltárások során került elõ. A 800 éves, zománcberakású kegytárgy valószínûleg kereskedelmi úton került Székesfehérvárra, vagy az itt szolgáló francia egyházi személyek egyikének a tulajdonában állhatott.

Mi tagadás, a nagy melegben jól esett megpihenni az étteremben, ahol ízletes ebédet és hideg sört kaptunk.

Délutánra a Hetedhét Játékmúzeum szó szerint is mesés kiállításának megtekintése volt a programunk. Igazi játékbirodalom található ott a gyermekek –és a felnõttek – legnagyobb örömére.

Köszönjük a szervezõknek ezt a szép és gazdag napot.

s.k.
Fotó:Nagy Anna

 

Megosztás