Agyhalál: Bécs a legmagasabb kitüntetéssel jutalmazza Sorost a CEU miatt

2019-04-03 | Magazin
Michael Ludwig, Bécs szociáldemokrata fõpolgármestere és tartományi vezetõje az osztrák hírügynökséggel közölte: Bécs az idei évben a város és a tartomány legmagasabb kitüntetését, a nagy arany becsületrendet George Sorosnak kívánja adományozni. A végleges döntést Bécs szociáldemokrata-zöld tartományi kormánya jövõ kedden fogja meghozni, de ez már csak a dolog formális része – számol be az Azonnali.

Soros kitüntetését azzal indokolják, hogy azzal, hogy a CEU-t – vagy legalábbis annak egyes részeit – Bécsbe “menekítette”, “jelentõsen hozzájárult a város tudományos életéhez”.

Ahogy a határozat fogalmaz: Soros “mint a CEU alapítója és legfontosabb támogatója, a Bécshez fûzõdõ intenzív kapcsolatai és példaadó ténykedése” miatt érdemes a kitüntetésre, ugyanis “az oktatásért és az emberek közötti együttélésért tett erõfeszítéseivel, valamint Bécs tudományos és gazdasági helyzetének javításával jelentõsen hozzájárult ezen területek fejlõdéséhez”.

Mint ismert: miután a magyar kormány tavaly év decemberéig se volt hajlandó megállapodást kötni New York állammal, holott a CEU addigra már teljesítette az új törvényi elõírásokat, az egyetem vezetõsége úgy döntött: 2019 szeptemberétõl Bécsben folytatják az oktatást. Elõször egy Bécs Favoriten kerületbeli irodaépületben kezdheti meg a CEU a mûködést. A végsõ kampuszt a CEU a szecessziós stílusú, egykori Otto Wagner Kórház épületeiben fogja megkapni. Bécs városa 99 évre bérbe adta az egyetemnek az épületeket, ahol a karok mellett a diákszállások is helyet kaphatnak. Jelenleg a mûemlékvédelem alatt álló épületegyüttes átalakítása, felújítása zajlik.

Nem csak Bécs szocdem-zöld városvezetése, de a labanc Kurz konzervatívnak hazudott kancellár és néppárti oktatási minisztere is örömét fejezte ki, amiért a Soros által alapított egyetem egy része Bécsbe költözik.

Forrás: Azonnali nyomán
w

Megosztás