Augusztustól él az éjszakai repülési tilalom Budapest felett

2019-04-23 | Magazin
Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási idõszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülõgépek a Liszt Ferenc-repülõtéren. Az errõl szóló megállapodást Tarlós István fõpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón.

A Légiközlekedési és Repülõgépipari Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól "biztosan mûködik" majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az idõszakban is leszállási lehetõséget kell majd biztosítani repülõgépeknek – mutatott rá.

A fõpolgármester közölte azt is, hogy külön vizsgálják majd a hajnali öttõl reggel nyolc óráig terjedõ idõszak kérdését. 

A zajmérések hivatalos jogosultságát a közlekedési hatóság kapja meg, de kérelemre lehetõség lesz egyedi mérések elvégzésére is – ismertette Tarlós István. Közölte: a mérések alapján szankciókat szabhat ki a Budapest Airport és a közlekedési hatóság a légitársaságokra. Az ezekbõl befolyó összegeket a zajvédelemre lehet majd fordítani – tette hozzá.

Palkovics László közölte, a repülési tilalom azt jelenti, hogy 0 és 5 óra között manõvert Budapest felett nem lehet majd tervezni. A döntés meghozatalánál a repülés biztonsága elsõdleges követelmény volt. Van ugyanakkor egy sor repülésbiztonsági és nemzetközi kötelezettség, amely szerint bizonyos helyzetekben a korlátozástól függetlenül leszállási lehetõséget kell biztosítani – tette hozzá.

Kérdésekre válaszolva Tarlós István elmondta: a közfejlesztési tanács napirendjén szerepel a repülõtérre vezetõ gyorsforgalmi út megújítása, és várhatóan ez a következõ önkormányzati ciklusban meg is történik majd.

Palkovics László ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy folyik a repülõtér kötöttpályás megközelítésének vizsgálata is. Két koncepció van: az egyik a meglévõ vasúti infrastruktúra használatával érné el a repülõteret, a másik egy közvetken, direkt megközelítés.

MTI
w

Megosztás