Beindult a kannabisz-lobbi az EU-ban

2019-02-14 | Magazin
Az Európai Uniónak ösztönöznie kell az orvosi kannabisz használatát, az egészségbiztosítási rendszereknek támogatniuk kell a kannabisz alapú gyógyszereket, a hatóságoknak pedig egyértelmûen meg kell határozniuk az orvosi kannabisz felhasználási területeit – rögzítették az európai parlamenti (EP-) képviselõk szerdán elfogadott állásfoglalásukban.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a képviselõk állásfoglalásukban javaslatokat tettek az orvosi kannabisz kutatására irányuló uniós szabályozás hiányosságainak kezelésére, és arra szólították fel a tagállamokat, hogy javítsák a kannabisz alapú gyógyszerek használatának lehetõségeit. A képviselõk állásfoglalásukban sürgették a vonatkozó tudományos kutatást nehezítõ szabályozási akadályok felszámolását, és a kutatások megfelelõ finanszírozását.

Felkérték a tagállamokat, tegyék lehetõvé, hogy az orvosok szakmai belátásuk szerint kannabisz alapú gyógyszereket írhassanak fel. Amennyiben ezeket a gyógyszerek hatékonynak bizonyulnak, az egészségbiztosítási rendszereknek ugyanolyan módon kell támogatniuk azokat, mint azt teszik más típusú gyógyszerek esetében  -szögezték le.

Megjegyezték, bizonyított, hogy az orvosi kannabisz hatékonyan csökkentheti az AIDS-hez, illetve a HIV-hez köthetõ nagymértékû fogyást, segíthet a mentális zavarok, például a pszichózis, valamint az epilepszia tüneteinek enyhítésében, valamint az Alzheimer-kór, az asztma, a rák, és több más betegség kezelésében. Segít az elhízás és a cukorbetegség kockázatának csökkentésében és a menstruációs fájdalom enyhítésében.

A kannabisz alapú gyógyszerek használatának tagállamonként eltérõ szabályozásának egységesítése és engedélyezése további bevételt jelentene, felszámolná a feketepiacon való terjesztésüket, biztosítaná a kívánt minõséget és az unióban megkövetelt pontos címkézést, emellett pedig korlátozná a kannibiszhoz való illegális hozzáférést -tették hozzá.

Forrás/fotó: MTI
w

Megosztás