Bolyhos bárányok születtek a Budakeszi Vadasparkban

2019-01-16 | Magazin
Budakeszi, 2019. január 15.  – A tél derekán két újszülött racka juh bárány melengette meg a Budakeszi Vadaspark dolgozóinak és látogatóinak szívét. Az újévi jövevények nem csak egészségesek és kicsattannak az energiától, de érkezésükkel a Budakeszi Vadaspark biztosítani tudja a hazánkban a honfoglalás kora óta élõ régi juhfajta megõrzését is.

A ropogós hóban ugrándozó szénfekete kicsinyek még magukon érezhetikédesanyjuk óvó tekintetét, azonban már kíváncsian ismerkednek a Budakeszi Vadaspark parasztudvarának többi lakójával és látogatójával. Az anyai és a vadasparki szakemberek gondoskodásának köszönhetõen a bolyhos bárányok szépen növekednek és sem a télies idõjárás, sem a hó nem jelent rájuk veszélyt. Ráadásul hamarosan egy izgalmas kaland vár rájuk, hiszen a racka juhok a többi háztáji állattal együtt elköltöznek az új, tágas, korszerû és környezetgazdagítási szempontok figyelembevételével készülõ parasztudvarra. Az õsszel kezdõdött munkálatok elsõ lépéseként Tulipán és Nándi, a magyar tarka tehén és bikaborjú, illetve Pörkölt, a parlagi szamár költözött át egy modernebb kifutóba, ahova az idei év során az új racka juhok is követik õket.

A racka juh jól alkalmazkodott a Kárpát-medence éghajlati viszonyaihoz: gyapja meglehetõsen durva, tincsekben lógó, ami egyrészt kiválóhõszigetelést biztosít, másrészt a csapadék ellen is véd.A racka gyapja nem értékes ugyan, viszont kultúrtörténeti jelentõsége van: ebbõl az anyagból abból készült ugyanis a pásztorok közismert subája.A Magyarországon õshonos juhfajta a hazai állomány kis százalékát (kb. 5%) teszi ki. A nemzeti parkok leginkább a génmegõrzés, és a puszták megóvása érdekében tartanak nagyobb nyájakat, valamint egyre több helyen láthatóak turistalátványosságként.

Megosztás