Csak egy Földünk van

2019-04-22 | Magazin
Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Bolygónk természeti kincseinek éltetésén túl azonban ma már nem mehetünk el szó – és tettek – nélkül amellett, hogy ezek az értékek az emberi tevékenység miatt eltûntek vagy kritikus állapotba kerültek.

Az élõhelyek eredeti biodiverzitása (élõvilág sokfélesége) 1970-ben még 81,6 százalék volt, 2014-ben pedig már csak 78,6 százalék. Ez idõ alatt az Amazónia 20 százaléka, globálisan a vizesélõhelyek 35 százaléka eltûnt. Bár a Föld napja 1990-ben világmozgalommá vált, 1990 és 2015 között 129 millió hektárnyi erdõ tûnt el a bolygó színérõl. Pedig ahogy minden életet, úgy az emberét is ezek bonyolult hálózata tartja fenn. A biodiverzitás megóvása egyik kulcsa az emberiség fennmaradásának

Az emberiség végletes mértékû fogyasztását lassan már nem bírja el a bolygónk.

2018-ban  augusztus 1-jére esett a túlfogyasztás világnapja, vagyis mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendõ erõforrásait.

Nem mindegy tehát, hogyan bánunk a természettel, hiszen saját létünk is ettõl függ. Nem késõ azonban cselekedni! 2020-ban a világ vezetõi újabb célokat határoznak majd meg a biológiai sokféleség védelmében. Ahogy azonban a kormányoknak és a vállalatoknak, úgy az egyéneknek is saját felelõssége, hogy milyen döntéseket hoz, miként éli mindennapjait: fenntartható életmóddal, fogyasztásunk csökkentésével, a mûanyag termékek használatának mellõzésével mi is sokat tehetünk saját környezetünk és egyetlen otthonunk megóvása érdekében.

Kérdés,hogy mi mit tehetünk: https://www.elobolygonk.hu/En_mit_tehetek

Forrás: Élõ Bolygónk

s.k.

Megosztás