Ezek a rakoncátlan magyarok még mindig nem akarnak leszokni a készpénz-használatról

2019-04-18 | Magazin
Magyarországon még mindig népszerû a készpénzhasználat, mivel az emberek több mint fele napi szinten készpénzzel fizet – derül ki az Intrum követeléskezelõ fizetési szokásokról szóló reprezentatív kutatásából.

MTI Az Intrum évente elkészített Európai Fogyasztói Fizetési Felmérésében Európa 24 országából közel 25 ezer válaszadó, köztük 1004 magyar vett részt. Az MTI-nek küldött keddi közlemény szerint napi szinten leggyakrabban készpénzt használnak a magyarok. A válaszadók több mint fele használja rendszeresen, ami 15 százalékponttal magasabb, mint az európai átlag. Csak Olaszországban, Spanyolországban, Görögországban és Romániában népszerûbb a napi szintû készpénzhasználat, mint Magyarországon. Magyar sajátosságnak számít a készpénz népszerûsége, mivel a kutatás szerint akkor is ezt használnák az emberek leggyakoribb fizetõeszközként, ha szabadon választhatnának.

A felmérés szerint bankkártyával csak minden ötödik magyar fizet napi szinten. A hitelkártya, valamint az online banking rendszeres igénybevétele viszont nem gyakori. A felmérés alapján az is elmondható, hogy Európa nagy részén gyakrabban használják napi, valamint heti rendszerességgel az online fizetõeszközöket, mint Magyarországon: nagyobb népszerûségnek örvend a mobilfizetés, az online bankolás, valamint a csoportos beszedés. A mobilfizetést, valamint az online bankolást heti rendszerességgel közel 10 százalékponttal, a csoportos beszedést közel 15 százalékponttal nagyobb arányban választják a vizsgált országokban Magyarországhoz képest. A magyarokra jellemzõ, hogy bizalmatlanok a hitelkártya-használatot illetõen: több mint kétharmaduk soha nem veszi igénybe. Az európai átlaghoz képest közel kétszer annyi magyar utasítja el a hitelkártyával történõ vásárlást, továbbá a vizsgált országok közül itt használják a legkevesebben. Második legkevésbé népszerû fizetõeszköz a mobilfizetés, melyet a magyar válaszadók több mint fele nem használ, harmadik helyen pedig a csoportos beszedés áll, amely lehetõséggel a válaszadók több mint 40 százaléka nem él soha. Deszpot Károly, az Intrum értékesítési és üzletfejlesztési igazgatója a közleményben elmondta: amellett, hogy a magyarok alapvetõen is preferálják a készpénz használatát, sokan gazdasági kényszerbõl használják, ezzel háttérbe szorítva az elektronikus fizetési lehetõségeket. Ez utóbbi eszközök támogatása azért is jelentõs, mert elõsegítik a feketegazdaság visszaszorítását. Ennek érdekében a jogalkotók, valamint a pénzügyi felügyelet számos kedvezõ lépést tett már – összegezte.

Forrás: https://kuruc.info/r/2/197173/

w

Megosztás