Gazdagréti Szent Angyalok templom

2019-06-29 | Magazin
Aki  Budaörsön él tudnia kell hogy nem messze városunktól Gazdagréten van egy gyönyörû templom, melynek alapkövét 1990-ben Paskai bíboros tette le és ugyancsak õ áldotta meg 2002-ben az akkor  még csak  részben elkészült templomot. Megálmodója Lipp László atya volt, aki azonban 2009-ben meghalt.

A templom nagyon szép környezetben a gazdagréti  lakótelep tõszomszédságában található ahová a napokban egy hangverseny adta lehetõséget kihasználva látogattam el többed magammal. A templombelsõ egészen modern felfogásban épült melynek terveit Makovecz  Imre készítette el még l991-ben,  azonban nem kapta meg az építési engedélyt. Pár évvel késõbb Koppányi Imre tervei alapján 1994-ben kezdõdhetett a félkörívben elhelyezkedõ, 450 ülõhellyel rendelkezõ templom építése.

Az építés szervezõ lelkésze 2009-ben bekövetkezõ haláláig Lipp László atya volt. Utódja Szederkényi Károly atya.

Mikor elõször jártam itt lelátogattam az altemplomba ahol egy márvány szarkofágban nyugszik László atya, aki már nem láthatta a teljes pompájában megépült templomot.   Ugyanis a templomépítés belsõ munkálatai 10 év szünet után 2013-ban indultak el és három év múlva 2016-ban fejezõdtek be: a szentély falait díszítõ mozaikok Marko Ivan Rupnik szlovén jezsuita mûvész alkotásai. A faragott keresztút stációit Búza Barna szobrászmûvész készítette. A templomhajó bükkfa padsorai Sepsiszentgyörgyön készültek. A templom új hangszere a 18. századi ibériai orgonák mintájára épült, készítõje a fóti Aeris Orgona Kft.

Az épületegyüttes a szakrális feladat mellett kulturális, egészségügyi, karitatív szolgálat ellátására is képes. A templomépület déli szárnya vendégház, munkatársi ebédlõ és médiaszerkesztõség lett, az északi szárny pedig közösségi házzá lett alakítva, elõadóteremmel és könyvtárral. Az északi oldalon elkészült az irodák és a levéltár épülete. Az altemplomban urnatemetõ található.

Magyarország legismertebb lakótelepi templomát huszonhat évvel az alapkõletétel után, 2016. október 1-én szentelte fel Erdõ Péter bíboros. A Lipp László atya által megálmodott templomot az egész környékrõl látni lehet – hiszen egy domb tetejére épült,-  még  Budaörsrõl is látni lehet mely estéli megvilágításban még gyönyörûbb.

Major Edit

Megosztás