Hajnalra sikerült eloltani a Notre-Dame-ot pusztító tüzet, az épület szerkezete megmenekült

2019-04-16 | Magazin
4000 tûzoltó órákig dolgozott az épület és a benne õrzött relikviák megmentésén. A homlokzatot és a két fõ tornyot megmentették, a helyreállítás évekig fog tartani.

Órákon át égett Párizs egyik jelképe, a Notre-Dame székesegyház hétfõ este, a nagyhét elsõ napján, a tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes, a XIII. században tölgyfából épült tetõszerkezete. A lángokat csak több órás erõfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra. Négyezer tûzoltó küzdött a lángokkal, a tûzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kõbõl készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

André Finot, a Notre-Dame székesegyház szóvivõje elmondta, hogy a kegytárgyak egyelõre biztonságban vannak a sekrestyében lévõ Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyûjtött be a Szentföldrõl. 

Egyelõre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az elsõ hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendõrség balesetként kezeli a tûzesetet. Egy tûzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított. 

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél elõtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre-Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tûzoltók bátorságának köszönhetõen a székesegyház homlokzata és két fõ tornya nem dõlt le. "A Notre-Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma" – fogalmazott a szemmel láthatóan megilletõdött elnök a még lángoló épület elõtt. Közölte, hogy már kedden adománygyûjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ "legnagyobb tehetségeinek" segítségét is.  

Több ezren sírtak és imádkoztak az utcákon Párizsban egész éjszaka

MTI–Népszava-összefoglaló
 w

Megosztás