Hétvégi házi feladatok…

2019-02-18 | Magazin
A nyaralók és hétvégi házak sajnos sok esetben válnak a bûnelkövetõk célpontjává, mert a tulajdonosok õsszel és télen ritkán látogatják házaikat, kiesõ helyen vannak, nincsenek jelen a szomszédok sem. Az õszi idõszakban elnéptelenedõ nyaralókra mind a természet, mind a betörõk komoly kockázatot jelentenek

A természeti csapások által okozott károkat jelentõsen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok csak hetekkel, akár hónapokkal késõbb szereznek tudomást. A betörések esélyét fokozhatja, hogy egyre több értékes holmit hagynak télre a hétvégi házban.                                                               

A viszonylag alacsony kockázat csábítja a rossz szándékkal közeledõket. A betörések ellen az elõrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvetõ tipp arra, hogy miképpen csökkenthetik a nyaraló feltörésének kockázatait:

 • Használjanak biztonsági zárat, illetve szereljenek fel rácsot a nyílászárókra. Az ajtó és ablak mechanikai védelme csak akkor hatékony, ha azok tokszerkezete is stabil. Az alacsonyabban fekvõ ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redõnnyel!
 • Gondoskodjanak a melléképület megfelelõ zárhatóságáról!
 • Alkalmazzanak riasztóberendezéseket!
 • Az értéktárgyaikat szállítsák haza, de legalább a könnyen látható helyekrõl távolítsák el azokat!
 • Tartsanak rendet a nyaraló közvetlen környezetében és a kertben is. A széthagyott kerti szerszámok, gépek, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén eltulajdoníthatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat.  Bizonyosodjanak meg arról, hogy nem hagytak olyan tárgyakat az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthat a betörõnek a fal megmászásához!
 • A sûrû növényzet kiváló rejtekhelyül szolgálhat a betörõk számára. A dúsabb bokrokat, fákat ritkítsák meg annyira, hogy azok között ne lehessen észrevétlenül tevékenykedni, megbújni. A házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé vágják vissza!
 • A villanyóra szekrényét is biztonságosan be kell zárni, hogy a behatoló ne tudja elsötétíteni a lakást, illetve ezzel együtt az elektronikus riasztást kiiktatni!
 • Helyezzenek ki minden bejárathoz mozgásérzékelõt, hiszen egy olyan lámpa, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol, elbizonytalaníthatja a betörõket!
 • Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössenek megfelelõ biztosítást a nyaralóra!
 • A kiesõ idõszakban – késõ õsz, tél, koratavasz – is keressék fel a hétvégi házat és ellenõrizzék le!
 • Ha van olyan ismerõse, szomszédja, aki állandó jelleggel az ön telke közelében lakik, kérje meg, hogy nézzen rá idõnként!

Amennyiben mégis betörtek, vagy betörésre utaló jeleket fedeztek fel, úgy haladéktalanul értesítsék a rendõrséget! A bûncselekmény helyszínét ne változtassák meg! Ennek célja, hogy a helyszín eredeti állapotában maradjon meg a nyomok rögzítéséig.

Betörés esetén értesítse a rendõrséget a 112-es segélyhívó számon!

<div style="&quot;text-align:" center;"="">        Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság                        
                  Bûnmegelõzési Osztály                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Megosztás