Kitüntették a Hableány mentésében részt vevõ búvárokat

2019-07-07 | Magazin
Elismerésben részesítette a Magyar Búvár Szakszövetség (MBSZ) azt a 24 ipari és mentõbúvárt, aki részt vett a Hableány turistahajó balesetét követõ mentésben, illetve a hajóroncs kiemelésében.

A hajóroncs és a bent ragadt holttestek kiemelése egy megáradt folyóból rendkívüli munkát igényelt

A pénteki budapesti ünnepségen 15, a mentésben részt vevõ búvár a legmagasabb búvárelismerést, az úgynevezett negyedik csillagot is átvehette.

Nyíri Iván, az MBSZ elnöke hangsúlyozta: a magyar búvárok csúcsteljesítményükkel „újrafogalmazták a merülés szabályait”, amelynek alapján a Búvár Világszövetség a szabálykönyv átírására készül.

Az elfogadott standardok szerint ugyanis ilyen erõs sodrású vízben 3 méteres mélység alatt nem lehet mozogni. A mentésben részt vevõ búvárok viszont 6 méteres mélységben is eredményesen dolgoztak – magyarázta az elnök, hozzátéve, elismeréssel kell adózni a figyelemfelkeltõ teljesítményüknek.

Szong Sun Keun, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének katonai attaséja a koreai nép nevében köszönetet mondott a magyar búvároknak helytállásukért.

Emlékeztetett arra, hogy speciálisan kiképzett dél-koreai katonai búvárok is részt vettek a mentésben. Hangsúlyozta: a közös munka során közel kerültek egymáshoz a koreai és a magyar búvárok, megtanulták, hogy közösen miként küzdjék le a nehézségeket.

Szathmári Zsolt merülésvezetõ, a kitüntetettek egyike az ünnepségen úgy fogalmazott: látott küzdeni akarást, segítõkészséget, tiszteletet, türelmet, bátorságot, szakmai hozzáértést és tanúja volt barátságok kialakulásának.

Ezek az értékek vezettek a sikerhez, ezért ezeket az értékeket kell megõrizni és tovább vinni – mondta a szakember.

Az ünnepségen, amelyen jelen voltak a kormányzat, a Terrorelhárítási Központ, a katasztrófavédelem és a koreai nagykövetség képviselõi, a résztvevõk egyperces néma felállással emlékeztek az áldozatokra.

A május 29-én történt balesetben elsüllyedt a Hableány sétahajó Budapesten, a Margit-híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet követõen hét koreait sikerült kimenteni, illetve hét holttestet találtak. Azóta újabb 19 holttest került elõ, két koreait még keresnek a hatóságok. 

mti
w

Megosztás